Zor günde göçmenlerin hayatını kolaylaştıralım, dayanışmayı büyütelim

10.02.2023 - 09:04
Haberi paylaş

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformu, Türkiye ve Suriye'de yıkıma yol açan deprem sonrası Suriye göçmenlerinin yaşadığı büyük sorunları aktaran bir açıklama yaptı.

Platformun açıklaması şöyle:

Maraş merkezli deprem, Türkiye ve Suriye’de milyonlarca insanın hayatını etkiledi, binlerce insan öldü, on binlerce insan yaralandı. Hala enkaz altından sağ çıkarılmayı bekleyen insanlar var. Yüreğimiz onlarla birlikte atıyor.

Depremde hayatını kaybeden Türkiyeli ve Suriyeli canlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz.

Deprem öncesi alınmayan tedbirleri, insanlara mezar olan beton binaları daha sonra konuşacağız.

Ama deprem sonrası yaşanan koordinasyonsuzluk, yardımların zamanında ulaştırılamaması, enkaz altında kalanlara zamanında müdahale edilememesi ölümleri daha da artırmıştır. Bunun vebali siyasi iktidarın boynundadır.

GGM ve GBM’lerdeki göçmenler serbest bırakılsın

Depremin üzerinden 4 gün geçti. Depremin vurduğu bölgelerde önemli sayıda Suriyeli göçmen yaşıyordu. Hala bölgede yaşayan göçmenlere depremde ne olduğunu bilemiyoruz. Bölgedeki geri gönderme merkezlerinden, geçici barınma merkezlerinden sağlıklı haber alamıyoruz. GGM’ler ve GBM’lerde tutulan göçmenlere ne oldu, başka bölgelere sevk edildiler mi, bilmiyoruz. GGM’lerde tutulan, ama çocuğunu, eşini, yakınlarını depremde kaybedenler var, hatta daha da kötüsü enkaz altında kalan ama durumu belli olmayanlar var, bu insanların acilen GGM’lerden geçici süre serbest bırakılması gerekir.

Göçmenlerin başka kentlere gidiş yasakları İstanbul dahil kaldırılsın

Göçmenler bölgenin en yoksul kesimi olarak, derme çatma evlerde kalıyorlardı. Bu evler depremde en önce yıkılan evler oldu. Arama kurtarma faaliyetleri bölgede zaten oldukça yetersizdi, göçmenlerin evlerine yönelik arama kurtarma faaliyetleri de oldukça yetersiz kaldı.

Deprem sonrası evleri yıkılan veya hasarlanan göçmenler, diğer insanlar gibi aç ve açıkta kaldılar. İmkanı olan Türkiyeliler diğer kentlere, akraba ve yakınlarının yanına gidebilirken, bulunduğu kenti terk etmesi yasak olan göçmenler en az 2 gün başka bir kente, akrabasının yanına gidemedi. Göç İdaresi Başkanlığı, üçüncü gün baskılara dayanamayarak göçmenlere izin verdi, ama izin duyurusunda İstanbul’u hariç tuttu. İstanbul’un göçmenlere geçici bile olsa açılmaması kesinlikle yanlıştır. Pek çok göçmenin akraba ve yakınları İstanbul’dadır, bu yasak derhal kaldırılmalıdır.

Seyreltme projesi iptal edilmeli

Deprem bölgesindeki pek çok göçmen yerleşimi yıkıldı. Bu yerlerin yeniden yapılaşması en az bir yıl sürebilir. Buralarda yaşayan Suriyeli sığınmacılar artık evlerine dönemeyecekler. Bu yüzden mantıklı ve insani bir karar olarak, 'Seyreltme' projesinin geçici bir süre kaldırılması gerekiyor. 

Irkçıları, faşistleri durduralım

Deprem sonrası ırkçılar ve faşistler yine sahneye çıktılar. Üstelik deprem gibi bir felaket yaşanmışken, zaten çok ağır olan havayı daha da zehirlemeye başladılar.

Ekranlara yansıyan “yağma” görüntülerini fırsat bilen bir göçmen düşmanı, yağmacılar için vur emri çıkartılmasını talep etti. Eş zamanlı bir şekilde bazı sosyal medya hesapları da Suriyeli göçmenleri hedef gösteren paylaşımlarla, nefret tohumları ekmeye devam etti.

Bir deprem anında, devlet enkazda kalanlara, karakışta çaresiz kalan insanlara hiçbir yardım elini uzatmadığında bu insanların birkaç mağazaya girip temel ihtiyaçlarını almalarına yağma değil, hak denir.

Aynı anda Suriye’yi de, Suriyelileri de vuran bu depremi göçmen düşmanlığı yapmak için kullananlar lanetlenmelidir. 

Deprem sınır dinlemiyor, dayanışma da sınır dinlememeli

Türkiye’de ırkçılara yüksek sesle karşı çıkmalıyız, göçmenlerle dayanışmayı örmeliyiz. Gerek Hatay’da gerek İdlib’te Suriyeli kardeşlerimiz, Türkiye’deki depremzedeler için büyük özveri ile ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Tırnaklarıyla kazıyarak enkazdan insanları kurtardıklarına şahit oluyoruz. İdlib’te hazırlanan yemekler ve ekmekler TIR’larla Türkiye’ye yollanıyor.

Bizler de Suriye’de depremin vurduğu insanlarla dayanışmanın örgütlenmesi için çağrıda bulunmalıyız. Türkiye, Suriye’de depremden zarar gören akrabalarına bakmak isteyen göçmenlere, sınırdan geçiş izni vermelidir.

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu

Bültene kayıt ol