Avrupa’nın üçüncü, dünyanın sekizinci en büyük ekonomisi olan İtalya’da sorunlar derinleşiyor. 3 Mart’taki seçimin ardından koalisyon hükümetini ancak dün kurabilen ülkenin 2.2 trilyon Avro’ya ulaşan kamu borcu tüm Avrupa ekonomisini sarsabilir.
Avrupa’nın üçüncü, dünyanın sekizinci en büyük ekonomisi olan İtalya’da ekonomik ve siyasi sorunlar derinleşiyor. 3 Mart’taki seçimin ardından dün nihayet koalisyon hükümeti kurulsa da, büyük borç sorununun Avrupa’yı da sarsabileceği belirtiliyor.
2017 itibarıyla kamu borcunun 2.2 trilyon Avro’yu bulduğu ülke, yüzde 131’i aşan kamu borcu/milli gelir oranıyla da küresel piyasalar için büyük endişe kaynağı oluşturuyor. Toplam krediler içinde takipteki krediler oranının yüzde 11.1 olduğu ülke, yaklaşık 200 milyar Avro’luk sorunlu kredi stokuyla tüm Avrupa bankalarını kaygılandırıyor.
Hükümetin uzun süre kurulamaması, yeniden erken seçime gidileceği ve erken seçimin bir Avro referandumuna dönüşeceği kaygılarıyla ülkede 10 yıllık tahvil faizleri bir anda yüzde 1.7 seviyelerinden yüzde 3.1 seviyelerine sıçramış, tahvillerde son 25 yılın en yüksek bir günlük sıçraması kaydedilmişti. Tahvil faizlerinin artması, İtalya’nın borçlanma maliyetlerini artırırken, borçlarını döndürebilmesini de zorlaştırıyor.
AB bankaları kaygılı
Avrupa’nın diğer ülkelerinde de kamu borçları büyük sorun teşkil etse de bu alanda İtalya , yüzde 131’lik borç/milli gelir oranıyla yüzde 83.1’lik AB ortalamasının çok üzerinde bulunuyor.
Fransız bankalarının elinde 44 milyar Avro, İspanyol bankalarının elinde 29 milyar Avro, Alman bankalarının elinde 24 milyar Avro, Belçika bankalarının elinde 20 milyar Avro, İngiliz bankalarının elinde 12 milyar Avro, İtalyan devlet tahvili bulunuyor. İtalya’nın borçlarını ödemede sorun yaşaması, Avrupa genelinde bankacılık krizini tetikleyebileceği belirtiliyor.
Ülke yüzde 11.2 genel işsizlik, yüzde 31.7’lik genç işsizlik oranıyla da dikkat çekiyor. Ülkede 2007’de işsizlik oranı yüzde 6.1 seviyesindeydi.
Güney Avrupa ekonomileri zora girdi
Uzun süre AB için birincil gündem olan Yunanistan, yüzde 45’lik sorunlu kredi oranıyla bu alanda Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Diğer bir güney Avrupa ülkesi Portekiz de yüzde 16.6 sorunlu kredi oranıyla dikkat çekiyor. Ancak İtalya ile kıyaslandığında Yunanistan ve Portekiz’de toplam sorunlu kredi stoku daha az ve Avrupa için görece daha sınırlı bir risk oluşturuyorlar. Avrupa’nın en büyük tahvil piyasasına sahip olan İtalya , Avrupa bankaları için daha büyük bir risk teşkil ediyor. AB’nin en güçlü ekonomisi Almanya ise yüzde 1.9’luk takipteki kredi oranıyla bu alanda diğer ülkelere büyük fark atmış durumda.
Hükümet krizi ‘şimdilik’ çözüldü
İtalya’da AB, ortak para birimi Avro ve mültecilere ‘mesafeli’ duran iki parti, koalisyon hükümeti konusunda anlaştı. Giuseppe Conte başbakan olarak yemin etti. 3 Mart’taki seçimlerden bu yana süren siyasi belirsizlik, yeni hükümetin kurulmasıyla şimdilik yumuşasa da, 5 Yıldız Hareketi ile Kuzey Birliği’nin kurduğu koalisyon hükümeti ile istikrar sağlanması beklenmiyor. İki parti de seçimden önce borç ve Avro konusunda radikal vaatlerde bulunsa da, hükümet kurma sürecinde vaatlerinden geri adım atmıştı.
(Emre Deveci- Cumhuriyet)