Özdeş Özbay, Ermenistan'daki gösterileri Sosyalist İşçi gazetesi için yazdı.
2008-2018 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapan Serj Sarkisyan 9 Nisan’da iki dönem süresini doldurarak görevini bırakmıştı. Sarkisyan görevi bırakır bırakmaz parlamento tarafından iktidardaki Cumhuriyetçi Parti çoğunluğuyla Başbakan olarak seçildi. Daha önce yapılan anayasa değişiklikleri ile Başbakan’ın yetkileri arttırılmıştı. Ayrıca yapılan değişikliklerle Cumhurbaşkanı da artık seçimlerle değil parlamento tarafından seçiliyordu. Sarkisyan Başbakan olurken, Cumhurbaşkanı makamına da Armen Sarkisyan’ı getirdi.
Halk sokaklarda
Armen Sarkisyan’ın yemin töreni olan 11 Nisan’da halk sokaklara indi. Yelk (Çıkış) Grubu Başkanı ve Toplumsal Sözleşme Partisi Başkanı Nikol Paşinyan eylemlerin başını çeken figür oldu. Paşinyan bu görev değişimi gündeme geldiği Mart ayında Gümrü’den Yerevan’a yürüyüş eylemi başlatmıştı. “Serj’i Reddet” isimli grup da eylemlerini sürdürüyordu. Parlamentoda Başbakan seçiminin yapılacağı 17 Nisan’dan bir gün önce binlerce kişi Paşinyan’ın “sivil itaatsizlik” çağrısı ile kitle gösterileri düzenlemeye başladı. Polis eylemcilere saldırırken Halk Radyosu göstericiler tarafından işgal edildi. Yayında, "Serj Sarkisyan ve ailesinin denetimindeki medya yapılanmasını" protesto eden bir bildiri okundu. Parlamentoya, üniversitelere ve resmi binalara giden ana yollar göstericiler tarafından kapatıldı.
Protestolara rağmen 17 Nisan’da Serj Sarkisyan Başbakan olarak seçildi. Buna karşı gençlerin kitlesel olarak katıldığı eylemler büyüdü. 22 Nisan’da hareketin lideri Paşinyan ile Sarkisyan basının önünde biraraya geldi fakat görüşme sadece 3 dakika sürdü. Sarkisyan muhalefetin şantaj yaptığını iddia ederek toplantıyı terk etti. Ardından da Paşinyan ve iki milletvekili tutuklandı. Buna karşı Erivan’da 120 bin kişilik dev bir miting gerçekleşti. Ertesi gün de devam eden eylemlere yüzlerce asker ve din adamları da katıldı. Büyüyen eylemler sonucu Serj Sarkisyan istifa etmek zorunda kaldı. Paşinyan "Kadife Devrim kazandı" dedi.
Hareket devam ediyor
Sarkisyan’ın istifası muhalefeti durdurmadı. Cumhuriyetçi Parti Sarkisyan yerine geçici bir Başbakan atadı. Paşinyan ise Cumhuriyetçi Parti’nin hükümetten çekilmesini ve yeni seçim tarihinin belirlenerek geçici hükümet kurulmasını talep etti. Bu nedenle de eylemlere devam edilmesi çağrısı yaptı.
Gazete hazırlanırken Ermenistan Parlamentosu’nda Başbakanlık seçimi yapılıyordu. Cumhuriyetçi Parti aday çıkarmayacağını açıkladı. Muhalefet partileri ise tek aday olan Paşinyan’a destek olacağını söylediler. Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin red oyları nedeniyle Paşinyan yeterli sayıda oy alamadı. Paşinyan tüm halkı sokağa çağırdı ve genel grev çağrısı yaptı. Parlamentodaki oylama sırasında sokaklarda binlerce insan gösterilere devam ediyordu. Eğer ikinci turda da yeterli oy çıkmazsa ülkede erken seçimlere gidilecek.
Ermenistan’da 10 yıldır süren ve bir dönem daha yürütmenin başı olarak değiştirilen Başbakanlık görevini üstlenen Sarkisyan’a karşı kitle eylemleri zafer kazandı. Hareketin içerisinde yolsuzluklar ve ekonomik sıkıntılardan rahatsız olan gençler en önde yer alıyor. Hareketin liderliğini ise liberal bir siyasetçi olan Paşinyan çekiyor. Kitle eylemleri henüz grevlere evrilmedi, sendikalar harekete geçmedi. Cumhuriyetçi Parti parlamentodan çekilmedi. Ermenistan’da büyük bir askeri üssü bulunan Rusya henüz bir tavır almadı.
Ermenistan’da henüz son sözler söylenmedi. Önümüzdeki günler daha radikal gelişmelerin yaşanacağını gösteriyor.
Özdeş Özbay
(Sosyalist İşçi)