Cenevre'de yaşayan sosyalist aktivist Gazi Şahin, ABD'nin ırkçı başkanı Donald Trump'ın Ocak ayı sonunda Dünya Ekonomik Forumu için İsviçre'ye ziyareti sırasında birçok şehirde yüzlerce kişi tarafından gerçekleştirilen protestoları yazdı:
Cenevre, Zürih, Lozan, Bellinzona, Fribourg gibi şehirlerde Trump karşıtı antikapitalist aktivistlerin yanı sıra sendika temsilcileri, Siyahların Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) aktivistleri, Kadın Yürüyüşü'nden kadınlar ve çok sayıda insan katıldı. "Trump evine dön, burada hoş karşılanmıyorsun" sloganlarının atıldığı gösterilerde yapılan konuşmaların yanı sıra, Amerika'daki sendikaların, ilerici yayınlar birliğinin ve kadın hareketinin sözcülerinin dayanışma mesajları da okundu.
Yapılan konuşmalarda ifade edilen eleştirileri birkaç başlık altında toplarsak, hem protesto gösterilerinin örgütlendiği süreçte yapılan tartışmaları hem de bir yıllık Trump iktidarı süresince dünya kamuoyunda yaşanan tartışmaları özetlemiş oluruz.
Neoliberalizm
Seçim kampanyaları sırasında kendini yoksul kesimlerin adayı olarak takdim eden Trump, iktidarda tam anlamıyla neoliberal politikaların uygulayıcısı oldu. Trump'ın ilk icraat yılında uygulamaya soktuğu "vergi reformu", çok açık bir şekilde ülkenin en zenginlerinin ve büyük şirketlerin lehine reformlar idi. İlk işi, milyonlarca insanın en temel sağlık haklarından mahrum edilmeleri anlamına gelen Obamacare'i dağıtmak ve liberalleştirmek oldu. Konuşmacılardan birinin de dile getirdiği gibi, Trump'ın Davos'ta bulunmasının bir mantığı vardı: Bu zirve toplantıları esasen küresel elit sınıfın, dünyanın sırtından nasıl daha fazla zenginleşeceğinin düşünüldüğü ve karara bağlandığı toplantılar.
Irkçılık
İktidarda olduğu bir yılda, Trump, 8 yılda Obama yönetiminin utanılacak göçmenleri geri gönderme rekorunu şimdiden geçmiş durumda. Çoğunluğu müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan yasa bir yandan, Meksika sınırına örmek istediği binlerce kilometre uzunluğundaki duvarda ısrarcı olması öte yandan, Trump'ın saldırgan göçmen karşıtı ırkçı politikalarının en bariz örnekleri.
Cinsiyetçilik
Cinsiyetçi söz ve tavırları bir alışkanlık hâline getirmiş olan Trump, seçildikten sonra kadınlara yönelik saldırılarına devam etti. Özellikle, Obamacare'in içerdiği haklardan biri olan, işverenin işçi kadınlara ödemekle yükümlü olduğu doğum kontrol masraflarını Trump ortadan kaldırdı. Kürtaj hakkına karşı saldırılara hız verdi. Bunun farkında olan Amerikalı kadın işçiler, o iktidara geldiğinden beri sokağa çıkmaya ve protesto etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda on binlerce kadın yine sokaktaydı.
Küresel ısınmanın inkârı
Seçim kampanyası boyunca küresel ısınmanın bir yalan olduğunu söylemiş olan Trump, seçildikten sonra kendisinden önceki yönetimin son derece yetersiz olan çevreyi koruma önlemlerini dahi yok etti. Paris iklim anlaşmasını reddetti, devasa petrol boru hatları inşası projelerini yeniden başlattı, Alaska'nın derinliklerindeki petrol arama çalışmalarını hızlandırdı ve doğayı koruma çalışmalarına yapılan yardımlarda yoğun kesintilere gitti. Amerika'nın dünyanın en çok sera gazı salınımında bulunan ülkesi olduğu düşünüldüğünde, bunun küresel iklim üzerindeki felakete varacak boyuttaki olumsuz etkilerine dair tüm aklı başında uzmanlar hemfikir.
Savaş yanlısı bir Trump
Trump'ın ilk icraatlarından biri Amerikan ordusunun bütçesini arttırmak oldu. Buna paralel olarak, İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ün tüm dünya kamuoyuna karşı kabul edildiğinin ilan edilmesi ve Kim Jong-Un ile girdiği savaş yanlısı ağız dalaşı, onun tüm dünya barışı için nasıl bir tehlike olduğunun habercisiydi.
Trump basitçe bize kimi çevrelerce anlatımak istenildiği gibi kaçığın tekinden ibaret değil. ABD'de olduğu gibi Avrupa'da da gelişen sağın en gerici kesimlerinin temsilcisi. Bu aşırı sağcı güçlerin büyümesine karşı mücadeleyi örgütlemek, büyütmek günümüzün acil görevi. Bu doğrultuda Amerika'yı da sarsan kadın erkek işçilerden, otokton halklardan, gençlerden, siyahlardan ve daha bir dizi geniş çevrelerden meydana gelen Black Lives Matter, Women's March gibi hareketler çok önemli. Bir o kadar önemli olan bu hareketlerin içinde yer almak, onları beraber inşa etmk ve tartışmak.
Gazi Şahin