İngiltere: Muhafazakâr Parti'de cinsel taciz skandalı

13.11.2017 - 14:15
Haberi paylaş

Geçtiğimiz hafta İngiltere parlamentosunda açıklanan araştırmalara bakıldığında 38 Tory (Muhafazakâr Parti) milletvekilinin cinsel tacizle suçlandığı bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz.

Socialist Worker’dan Sarah Bates’in haberine göre; Açıklanan bu araştırma geçmiş dönemlerde milletvekilliği yapmış veya hâlen yapmakta olan kişilerin de içinde bulunduğu bir şikâyet seline sebep oldu. Westminister ortaya dökülen bu sistematik taciz ve şiddet haberleriyle çalkalanıyor.

4 Tory milletvekili şimdiden partinin yeni kurulmuş olan disiplin komitesine sevk edilmiş durumda. Bu sayının daha da artması bekleniyor.

Milletvekillerinden biri açığa alındı ve Michael Fallon savunma sekreterliğinden istifa etti. Fallon, kendisine yöneltilmiş olan çok sayıda cinsel taciz suçlaması sonucunda istifa etmek zorunda kaldı ve davranışlarının “silahlı kuvvetlerdeki yüksek standartların altına düştüğünü” söyleyerek yarım ağızla bir özür diledi.

Ancak bu “özürden” hemen sonra davranışlarının on yıl öncesine kadar normal sayılabileceğini söyleyerek kendini savundu. Bu tabii ki de on yıl öncesinde de normal falan değildi. Milletvekilleri iddiaların tarihsel niteliğini kullanarak bir savunma yapmaya çalışıyorlar.

Bir adım öne çıkarak #MeToo (#BenDe) diyen kadınlar ciddiye alınmalı

Cinsel taciz ve şiddeti ifşa eden kadınlar çoğunlukla şüpheyle karşılandılar ayrıca medya ve siyasetçi elitler tarafından kişisel olarak saldırıya maruz kaldılar.

Mesela, Theresa May’in en kıdemli bakanı olan Damien Green’in kendisini taciz ettiğini açıklayan Kate Maltby, acımasızca saldırıya uğradı.

The Daily Mail Maltby’yi “ön plana çıkmaya çalışan saldırgan bir kadın” olarak tanımladı. “Kendisini ön plana çıkarmak için kullanabileceği bütün ‘cazibeyi’ kullandığını” iddia etti ve ayrıca tacizi haklı çıkarmaya çalışırcasına Kate Maltby’nin nasıl giyindiğini bile haber konusu yaptı. Green’in nasıl davrandığını açıklamak yerine Kate Maltby’nin nasıl davrandığını açıklamaya çalışma cüreti gösterdi.

Bütün bunlar tacizin ve şiddetin gerçekliğini minimalize etmeye çalışan görüşün bir parçası.

Bültene kayıt ol