Birleşmiş Milletler’in hazırladığı ‘Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2017’ raporuna göre dünyada son on yıldır istikrarlı bir şekilde azalan açlık ‘iklim değişikliği ve çatışmalar’ nedeniyle tekrar artış gösterdi. Dünyadaki aç insanların genel toplamı ise 815 milyon.
Gazete Karınca'nın aktardığına göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Dünya Gıda Programı’nın (WFP) hazırladığı “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2017” raporuna ilk kez BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de katıldı.
Önsözünde “Son 10 senede çatışmalar sayısal olarak ciddi bir şekilde yükseldi ve doğası itibariyle daha karmaşık ve kontrol edilmesi zor bir hale geldi” denilen raporda, açlığın ve birçok kötü beslenme türünün yeniden yükselmesinin arkasındaki ana sebepler olarak iklim değişikliğiyle birleşen çatışmalara işaret edildi.
Aç olan 815 milyon insanın yüzde altmışı çatışmalardan etkilenen ülkelerde
Rapora göre 2016’da açlık bir önceki yıla göre 38 milyon artarak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 11’ini, yani 815 milyon insanı etkilerken, yanlış beslenmenin çeşitli türleri de milyonlarca insanın sağlığını tehdit ediyor.
Dünyada açlık çeken insanların 489 milyonu çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşıyor ve uzun süren çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşayan insanlar diğer yerlerdekilere göre yaklaşık 2 buçuk kez daha az besleniyor.
Beslenme alışkanlıkları da ‘sağlıksız şartları’ tetikliyor
Açlık ve yanlış beslenme çocukları da tehdit ediyor: 5 yaşın altında yaklaşık 155 milyon çocuk yaşına göre çok kısa, 52 milyon çocuğun ağırlığı boyuna göre çok düşük ve yaklaşık 41 milyon çocuk ise aşırı kilolu.
Kadınlarda anemi (kansızlık) ve yetişkinlerde obezite ayrı bir endişe kaynağı.
Ayrıca rapora göre tüm bu eğilimler sadece çatışmalar ve iklim değişikliğinin bir sonucu da değil; aynı zamanda beslenme alışkanlıklarındaki hızlı değişim ve ekonomik durgunluğun da bir sonucu.
‘Eğer önlem almazsak 2030’daki ajandaya yetişemeyeceğiz’
Uluslararası politika önceliklerinin başı olarak 2030 yılına kadar açlığı ve tüm kötü beslenme çeşitlerini sona erdirmeyi amaçlayan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin uygulanmasını takip amacıyla gıda güvenliği ve beslenme üzerine açıklanan ilk BM küresel değerlendirmesini oluşturan raporda ‘önlemler’ hakkında ise şunlar kaydediliyor:
"Bu görmezden gelemeyeceğimiz tehlike çanlarının çalmasıdır: Eğer gıda güvenliği ve beslenmeyi olumsuz etkileyen tüm faktörlere cevap vermezsek 2030 yılına kadar küresel açlık ve tüm yanlış beslenme türlerini sona erdiremeyeceğiz. Barışçıl ve kapsayıcı toplumların tesisi için bu gerekli bir koşul."