Myanmar’ın Dışişleri Bakanı ve hükümet başdanışmanı Aung San Suu Kyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde Arakan kriziyle ilgili olarak ‘teröristlerin dezenformasyon yaptığını’ iddia etti. Aung San Suu Kyi konuyla ilgili ‘dev bir yalan buzdağı olduğunu’ ve ‘devletin Arakan eyaletindeki herkesi koruduğunu’ söyledi.
BBC’nin haberine göre, siyaset yasağı nedeniyle ‘fiili devlet başkanı’ olarak bilinen Suu Kyi, “insan hakları ve demokrasiden mahrum bırakılmanın ne demek olduğunu çoğu kişiden daha iyi bir şekilde kendilerinin bildiğini” vurgulayarak “Arakan halkını mümkün olan en iyi biçimde koruduklarını” ifade etti.
Siyasi sürgün olduğu dönemde Nobel Barış Ödülü’nü kazanmış olan Aung San Suu Kyi, “Rohingya Müslümanlarına yapılan katliamlara sessiz kalmakla” eleştiriliyordu. Bu süreçte Myanmarlı siyasetçinin ödülünün geri alınmasına dair öneriler de gündeme gelmeye başladı. Son iki haftada çatışmalardan kaçan 123 bin kişi Bangladeş’e kaçtı.
Habere göre, Suu Kyi’nin ofisinden yapılan açıklamada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Arakan’da olduğunu iddia ederek 29 Ağustos’ta Twitter’dan paylaştığı ancak daha sonra başka ülkede olduğunun anlaşılması üzerine sildiği fotoğraflı paylaşımlara da atıf yapıldı ve, “Suu Kyi, başbakan yardımcısının yaptığı paylaşım gibi sahte bilgilerin, farklı ülkeler arasında sorunlar çıkarmak ve teröristlerin çıkarlarını koruma amacıyla planlanmış büyük bir bilgi kirliliği buzdağının sadece ucu olduğunu söyledi” ifadesi kullanıldı.
Öte yandan, Myanmar hükümetinin kaçanlar dönmesin diye Bangladeş sınırına mayın döşediği öne sürüldü. İddia, Bangladeş’te ismi açıklanmayan iki hükümet yetkilisi tarafından ortaya atıldı.
Reuters ajansına konuşan yetkililer, Bangladeş hükümetinin konudan fotoğraflar ve muhbirler sayesinde haberdar olduğunu, bugün Myanmar’a resmi protesto göndereceğini söyledi.
Yetkililer amacın Arakanlıların evlerine dönmesini engellemek olabileceğini belirtti. Biri “Sınırın kendi taraflarındaki dikenli tel örgü boyunca mayın döşüyorlar” derken, diğeri şu ifadeleri kullandı: “Bizim görevlilerimiz dikenli tel yakınlarında toprağa bir şey gömen üç ya da dört grup gördü. Mayın döşediklerini, sonradan muhbirlerimiz aracılığıyla doğruladık.”
Bangladeşli yetkililer, mayın döşeyen kişilerin Myanmar üniforması giyip giymediği sorusuna açıklık getirmedi. Ancak bu kişilerin Arakanlı isyancı olmadıklarından emin olduklarını söyledi.