ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'den "IŞİD'e karşı mücadele" kapsamında özel operasyon yürütülmesine imkan tanıyan ve faaliyet alanını Suriye ve Irak ile sınırlamayan üç yıllık yetki istedi.
2002'den bu yana ilk kez bir ABD Başkanı, askeri güç kullanımı için Kongre'den yetki istiyor. Bu yetki en son Irak'ın işgalinden önce George W. Bush'a verilmişti.
Irak'ın işgali, sonrasında başlayan direniş ve ilerleyen yıllarda derinleşen mezhep çatışmaları sonucunda ülkede bir milyondan fazla kişi ölmüştü.
ABD'nin başarısız savaşı
El Kaide'ye karşı "İslami terörizmle mücadele" adı altında yürütülen bu kanlı işgalden birkaç yıl sonra, El Kaide'nin bile "aşırı" bulduğu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüt güçlendi.
IŞİD'e karşı Ağustos ayı başından beri Irak'ı, Eylül başından beri ise Suriye'yi bombalayan ABD liderliğindeki emperyalist koalisyon rezil oldu. IŞİD'in elindeki toprakların yalnızca %1'ini kaybetmesini sağlayabilen koalisyon, örgütün popülerleşmesine ise katkı sundu.
ABD yetkilileri sürekli olarak IŞİD'e karşı mücadelenin zaman alacağını ve yıllara yayılabileceğini söylüyorlardı. Obama bunu bir kez daha tekrarladı.
Neleri kapsıyor?
Kongre'ye gönderdiği yetki teklifinin IŞİD'in yok edilmesi amacını yansıttığını ve müttefik ve partnerlerle izledikleri kapsamlı stratejiyi desteklediğini ifade eden Obama, yetkinin ABD muharip güçlerinin Irak ve Suriye'de konuşlandırılmasını içermediğini vurguladı.
Obama'nın Kongre'ye gönderdiği yetki taslağında dikkat çeken konular şöyle:
- ABD güçlerinin uzun süreli taarruz kara muharebe operasyonlarında kullanılması yetkisi verilmiyor, büyük kara operasyonlarının önü kapatılıyor. Ancak kalıcı muharip kara birlikleri dışındaki kara birliklerini kullanma yetkisi isteniyor.
- IŞİD'e karşı güç kullanım yetkisi Suriye ve Irak gibi belirli ülkelerle sınırlanmıyor.
- Yetkinin süresi, yenilenmemesi hâlinde üç yıl olarak belirleniyor.
- ABD yönetiminin en az altı ayda bir Kongre'yi operasyonlarla ilgili bilgilendirmesini içeriyor.