Almanya ile Türkiye hükümetleri arasında bir süredir devam eden gerginlik, Angela Merkel'in Türkiye ile Gümrük Birliği'nin genişletilmeyeceğini söylemesiyle tırmandı.
Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının serbest bırakılması taleplerine olumlu karşılık alamayan, bunun üzerine Ankara’ya yönelik politikasını sertleştiren Almanya’nın, Avrupa Birliği’nde kritik diplomatik girişimlerde bulunduğu öğrenildi.
DW Türkçe'nin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Almanya’nın AB Dönem Başkanı Estonya ve diğer AB başkentleri nezdinde yaptığı girişimler, Türk hükümetinin Gümrük Birliği konusundaki umutlarını boşa çıkaracak nitelikte.
Merkel hükümetinin, 1 Temmuz’da AB Dönem Başkanlığını üstlenen Estonya ile temaslarında, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi konusunun, "hiç bir şekilde gündeme alınmaması” yönünde beklentisini ilettiği, bunun gerekçelerini anlattığı öğrenildi.
Alman hükümetinin bu konuda yalnızca AB Dönem Başkanlığı ve AB Komisyonu ile değil, diğer AB başkentleriyle de eşzamanlı görüşmeler yaptığı, diplomatik girişimlerle bu yeni yaklaşımına destek istediği öğrenildi.
Alman hükümetinin yeni Türkiye politikasını ‘devlet politikası’ olarak nitelendiren, yalnızca seçimlere dönük bir hamle olmadığına işaret eden Alman yetkililer, Türkiye’de bu yöndeki algının yanlış olduğunun da altını çiziyor.
Türkiye'den tepki
Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in çarşamba günü Türkiye ile "Gümrük Birliği'nin genişletilmesini hayata geçirmeyecekleri" yönündeki sözlerini "talihsiz bir açıklama" olarak nitelendirdi.
İngiltere'nin Amerika ve Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik, Merkel'in sözlerini "AB için zaaf oluşturacak bir açıklama" olarak gördüğünü belirterek, "AB'ye bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir" dedi.
AB Bakanı, "Türkiye AB ülkeleriyle sorun yaşayabilir. Ama bu sorunları ülkeler kendilerine indirgememelidir. Birliğin genetiğinde bir değişime yol açar. Almanya ve Türkiye arasındaki sorunun AB'ye yansımasına AB Komisyonu izin vermemelidir. Bu AB'nin temel mekanizmasına aykırıdır" ifadesini kullandı.
Çelik ayrıca Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun Türkiye'nin tek taraflı olarak istediği bir şey olmadığını, serbest ticaretin artırılmasının her iki taraf için olumlu olduğunu kaydetti. AB Bakanı Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin "Türkiye'ye bir lütufmuş" gibi yansıtıldığını ekledi.