Venezuela yaklaşık dört aydır kitlesel ayaklanmalar ve grevlerle sarsılıyor. 1999 yılından beri iktidarda bulunan Bolivarcı yönetim son yıllarda büyük bir ekonomik krizin içerisinden geçiyor.
Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Venezuela’da Bolivarcı hükümet işçilerden ve yoksullardan büyük destek alıyordu. Hatta 21. yüzyılın sosyalizmini kurmaktan söz ediyordu. Petrol gelirlerini sosyal yardımlar için kullanarak işçi sınıfının koşullarında ciddi iyileşmeler de sağlamıştı. Ancak ekonomisi %95 oranında petrol ihracına dayanmaya devam eden Venezuela son yıllarda petrol fiyatlarında düşüş nedeniyle kriz içerisinde.
Ülkede ekonomik kriz kaynaklı olarak büyük bir gıda krizi de yaşanıyor. Devlet bürokrasisi içerisinde yolsuzluk çok ciddi boyutlarda. Enflasyon %700 civarlarında. Hızla artan yoksulluk nedeniyle en temel ilaçlara dahi ulaşılamıyor. Kriz, iktidara yönelik bir öfkenin de birikmesine neden oluyor. Son dört ayda birçok şehirde yaşanan çatışmalar ve yağmaların kökeni bu olmakla birlikte kitle hareketini yönlendirenlerin sağ gruplar olması da ayrı bir sorun. Paramiliter gruplar eylemler sırasında silah kullanarak kaosu arttırmaya çalışıyor. Bugüne kadar hükümete destek veren işçiler ise ya moralsiz bir şekilde gelişmeleri izliyor ya da protesto gösterilerine katılıyorlar.
2015 yılındaki parlamento seçimlerinde çoğunluğu sağcıların kazanmasının ardından Maduro yönetimi olağanüstü hal ilan edip, eyalet ve sendika seçimlerini ertelemişti. Geçtiğimiz aylarda da yeni bir anayasaya yazmakta olduğunu ilan etmişti. Bu anayasa 1999’da Chavez döneminde yapılan demokratik anayasanın yerine otoriter bir rejim oluşturmayı öngörüyor. Bu anayasayı hazırlamak için de bir Kurucu Meclis çağrısı yaptı Maduro.
Sağcı muhalefet Maduro’nun 30 Temmuz olarak ilan ettiği Kurucu Meclis seçimlerinin adil olmayacağını söyleyerek hükümetin istifasını istedi. Yapılan anketlerde de halkın büyük çoğunluğunun Kurucu Meclis değil genel seçim istediği ortaya çıkmıştı.
Pazar günü yapılan seçimlere katılım %41,5 oldu. Muhalefet %80 olduğunu iddia ediyor. Halkın büyük çoğunluğunun seçimi boykot etmiş olmasına rağmen Maduro yönetimi “devrim için verilmiş en önemli oy” diyerek zafer ilan etti. Gün boyu yaşanan çatışmalarda 10 kişi yaşamını yitirdi. Böylece birkaç ayda ölen kişi sayısı 115 oldu.
Kurucu Meclis'in 364 üyesi seçmenler tarafından, 181 üye ise emekliler, yerliler, iş dünyası, köylüler ve öğrenciler gibi grupların oluşturduğu yedi sosyal kesimin üyeleri tarafından seçildi. Muhalefet bu grupların hükümet yanlısı olduğunu iddia ederek boykot çağrısı yaptı.