ABD Ordusu, Irak'ın Musul kentinde yüzden fazla sivilin hayatını kaybettiği belirtilen binaları koalisyon uçaklarının vurduğunu ilk kez kabul etti. Ancak uçakların hangi ülkeye ait olduğunu açıklamadı. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ise Musul'daki sivil ölümlerinin ürkütücü boyutlarda olduğuna dair bir rapor yayınladı.
Ortadoğu'daki ABD birliklerini yöneten ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, olayın "korkunç bir trajedi" olduğunu belirtti. Yerel kaynakların Cedide mahallesinde meydana geldiğini ifade ettiği saldırıda, en az 100 sivilin öldüğü iddia ediliyordu.
"Enkazın altında yüzlerce kişi var"
Cedide mahallesindeki bombardımanın ardından, çok sayıda kişinin hâlâ enkazın altında olduğuna dair iddialar da var. Bölgedeki gazeteciler, enkazdan Cuma günü 50 ceset çıkarıldığını söyledi. Musul'dan kaçan bir Iraklı da enkazın altında hala yüzlerce kişi olduğunu anlattı. Doğrulanması halinde bu, Irak'ın 2003'teki işgalinden bu yana, en fazla sivilin yaşamını yitirdiği olay olacak. 17 Mart'taki hava saldırılarında yaklaşık 150 sivilin hayatını kaybettiği iddia ediliyor.
Irak Ordusu kenti geri almak için Ekim'de harekât başlatmıştı. Irak askerlerinin yerleşimin çok yoğun olduğu kentin tarihi kesimine yaklaşmakta olduğu belirtiliyor.
Af Örgütü: "Musul'daki sivil ölümlerinin boyutu 'ürkütücü'"
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Irak'ta IŞİD'in elindeki Musul'u geri almak için ABD öncülüğünde sürdürülen operasyonda sivillerin korunması için yeterli önlemin alınmadığını ifade etti.
Af Örgütü, hava saldırılarının ailelerin bulunduğu binaları hedef aldığına dair kanıtlara ulaştıklarını belirtti. Görgü tanıkları kentte sadece bu ay içinde yüzlerce kişinin hava saldırılarında hayatını kaybettiğini söylüyor. Sivillerin en az seviyede zarar görmesi için önlemlerin alındığını iddia eden koalisyon güçlerinden ise Af Örgütü'nün raporuna yönelik bir açıklama gelmedi.
"Savaş suçu sayılabilir"
Af Örgütü'nün üst düzey danışmanı Donatella Rovera "Iraklı yetkililerin sivillere bölgeyi terk etmek yerine evlerinde kalmalarını söylediği göz önünde bulundurulduğunda, koalisyon güçlerinin saldırılarında çok fazla sayıda sivilin de öleceğini biliyor oldukları sonucuna varabiliriz. Orantısız ve hedef ayırmayan saldırılar uluslararası insan haklarına aykırı ve savaş suçu sayılabilir" dedi.
Sivillerin yaşadığı apartmanları bombaladılar
Raporda 17 Mart'ta Musul'un Celile mahallesinde sivillerin yaşadığı apartmanlara yapılan saldırılarında 150'den fazla kişinin öldüğünün belirtildiğine dikkat çekildi. Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı, sivillerin hayatını kaybettiği belirtilen binaları koalisyon uçaklarının vurduğunu kabul etmiş ancak uçakların hangi ülkeye ait olduğunu açıklamamıştı.
ABD öncülüğündeki koalisyon Irak ordusuna hava saldırıları ve özel harekât birlikleri ile destek veriyor. Şu ana kadar 280 binden fazla Musullunun kenti terk ettiği tahmin ediliyor. Ancak çok sayıda kişinin, Irak ordusunun çağrılarına uyarak kentte kaldığı belirtiliyor.