Hindistan’da geçen ay öğrencilerin sendika liderlerinin tutuklanmasının ardından başkent Yeni Delhi’de başlayan eylemler tüm ülkeye yayılıyor. Öğrenciler bugün parlamentoya yürüyor.
Geçen ay Delhi Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde aralarında öğrenci sendikası liderinin de olduğu üç kişi ‘isyana tahrik’ suçlamasıyla tutuklanmıştı. Süregelen bireysel özgürlüklere ve demokratik haklara dönük saldırıların bir parçası olan bu tutuklamaların ardından 8 öğrenci de herhangi bir soruşturma olmadan üniversiteden uzaklaştırılmıştı.
Tutuklamalara karşı yapılan protestolarda aynı zamanda, Dalitlerin ve diğer tüm ezilen kastlardan öğrencilerin kampüslerdeki ayrımcılıktan korunması için bir yasanın çıkması talep ediliyor.
Hindistan’da hükümet dini azınlıkların, kadınların, baskılanan kastların haklarını veya Keşmir’in özerkliğini savunan aktivistlere karşı şiddeti ve nefreti kışkırtıyor. Hükümet, eylemcileri ‘gayri milli’ olarak tanımlıyor. Geçen yıl bakanların genç araştırmacı ve aktivist Rohith Vemula’yı ‘gayri milli’ ilan etmesinin ardından Vemula, Haydarabad Merkez Üniversitesi’nden atılmıştı. Bir Dalit olan Vemula intihar etmişti. O günden beri Hindistan’da hükümetin politikalarına karşı güçlü bir öğrenci hareketi şekillendi.
Dalit
Hindistan’da ‘dokunulmaz’ anlamına gelen Dalit kelimesi, Hinduların aşağılayıcı bulduğu tuvalet temizliği, hayvan bakımı, ölülerin gömülmesi gibi işleri yapanlar için kullanılıyor. Yaklaşık 200 milyon Dalit, Hindistan’daki sistemin en altında hatta dışında kabul ediliyor. Tarih boyunca Dalitlere eğitim, başka kasttan biriyle evlenme, gündüz sokağa çıkma yasakları uygulandı.
‘Milli olmayanlar’
Hindistan’da hükümetin eylemleri ‘milli olmayan’ ilan etme politikası sadece öğrencilere yönelik değil. Sanayi bölgesi Gurgaon’da greve çıkan otomobil işçileri polis şiddetiyle bastırılmaya çalışılmıştı. Yerli hakları savunucuları, insan hakları avukatları ve gazeteciler de ‘milli olmayan’ ilan edildiler.