Kendisini sosyalist olarak adlandıran Bernie Sanders, yüzde 60 oy alarak New Hampshire’da Demokrat Parti’nin başkan adayını belirlemek için yapılan ön seçimi Hillary Clionton’a karşı kazandı.
Yapılan araştırmalar Sanders’in aldığı oyların büyük kısmının gençlerden ve yoksullardan geldiğini gösteriyor.Sanders’e oy verenlerin yüzde 80’i 30 yaş altı kişilerden, yüzde 70’i ise yılda £20,000’dan daha az, üçte ikisi ise yılda £35,000’dan daha az kazananlardan oluşuyor.
Hilary Clinton ise 65 yaş üzerindekilerden ve yılda £140,000 ve üzerinde kazananlardan oy alıyor. Sanders, New Hampshire’daki zaferden sonra yapılan kutlamalarda şöyle dedi:
“Geçen hafta Iowa’da, bu hafta New Hampshire’da yaşanan şey politik bir devrimden başka bir şey değildir. Bu, milyonlarca insanımızı bir araya getirecek bir politik devrimdir. Biz bugün hep birlikte Wall Street’den Washington’a, Maine’den California’ya kadar yankılanacak bir mesaj gönderdik. Bu mesaj şunu söylüyor; bu ülkenin hükümeti sadece bir avuç kampanya bağışçısına değil, hepimize aittir.”
Daha bir yıl öncesine kadar hiçbir şansı olmadığı düşünülen Sanders şu anda Clinton karşısında ciddi bir seçeneğe dönüşmüş durumda.
Son birkaç gün içinde Clinton daha radikal görünmeye ve kadın olduğu için aslında kendisinin de kurulu düzene karşı bir alternatif oluşturduğunu iddia etmeye çalışıyor. Clinton’un bu hamlesine 1990’larda Irak’a uygulanan ağır yaptırımların sorumlusu olan dönemin Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da destek verdi.
Sanders’in yarattığı heyecan dalgasının göstergelerinden birisi de yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Sanders’in 2008’de Obama’nın aldığı oydan daha yüksek bir oy oranına sahip olması.
Sanders’in politikaları aslında göründüğünden daha az radikal ve ABD’nin emperyalist çizgisi ile uyumlu.
Fakat Sanders kısmen 2011’deki Occupy Wall Street hareketinin ve Black Lives Matters hareketinin ruh halini yansıtıyor. Ayrıca daha radikal bir işçi hareketinin ve giderek büyüyen iklim değişikliği hareketinin işaretlerini taşıyor.
Sanders’in kampanyasında asıl çarpıcı olan nokta tam da burada yatıyor. Sanders bize ABD’de eski politikaların büyük bir basınç altında olduğunu ve milyonlarca insanın bir alternatif arayışı içinde olduğunu gösteriyor.
Fakat Sanders yaptığı zafer konuşmasında, aynı zamanda, Clinton ile gelecekte işbirliği yapmaya hazır olduğunu da söyledi. Bu onun kesinlikle kapitalist Demokrat Parti’nin sınırları içinde kalacağını gösteriyor.
ABD’de de kurulu düzenin çatladığını ayrıca Cumhuriyetçi Parti’nin seçim sonuçlarında da görmek mümkün. Donald Trump’un oy sonuçları tam da bu durumun göstergesi.Kendisi alçakça büyük patronların ve generallerin çıkarlarını savunuyor. Trump’un ırkçı popülizmi politikayı daha da sağa çekiyor.
New Hampshire’daki sandık çıkış anketleri, Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimine katılanların yüzde 66’sının Trump’ın Müslümanların ABD’ye girişini yasaklama önerisini desteklediğini gösteriyor. Trump’un New Hampshire’da kazanması ve ulusal çaptaki anketlerde önde görünmesi ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Ve Cumhuriyetçiler içinde onu durdurabilecek bir alternatif isim yok. Ayrıca Trump’un Amerika başkanı seçilmeyeceğinin de bir garantisi yok.
ABD'de başkan nasıl seçilir?
• ABD’de başkanlık seçimleri her dört yılda bir yapılır ve bir sonraki seçim 8 Kasım 2016’da gerçekleşecek.
• Cumhuriyetçiler ve Demokratlar başkan adaylarını uzun bir önseçim ve parti kurultayı sürecinin sonucunda belirlerler.
• Ön seçimler, o partiyi destekleyen herkese açıktır. Parti kurultayları ise daha çok partiye daha bağlı olanların katıldığı parti toplantıları gibidir.
• Ön seçimler ve parti kurultayları sonucunda parti kongresine gidecek ve kimin aday olacağını belirleyecek delegeler seçilir. Fakat ayrıca seçimle gelmeyen delegeler de vardır. Bu sürecin nasıl işleyeceği partilere ve eyaletlere göre değişir. Iowa parti kurultayının gerçekleştiği ilk eyaletti ve buradaki seçimde Clinton ve Sanders başa baş gitti. Bir sonraki Demokrat Parti ön seçimi 20 Şubat’ta Nevada’da ve 27 Şubat’ta Carolina’da gerçekleşecek. 1 Mart’ta ise 11 eyalette seçimler yapılacak. Bu tarih seçim kampanyasının en kritik günü olacak.
(Sosyalist İşçi)