DSİP'in Yunanistan'daki kardeş örgütü Sosyalist İşçi Partisi'nden (SEK) Panos Garganas, Syriza'nın referandumdan sonraki politikalarını ve ona karşı gelişen direnişi yazdı:
Yunanistan hükümetindeki göze batan çelişki, siyasi bir kriz yaratıyor.
Solcu parti Syriza, kemer sıkma karşıtı bir programla seçilmişti, ancak şimdi, bugüne kadar görülmüş en kötü kemer sıkma tedbirlerini uyguluyor.
Parlamentoda çoğunluğu kazanma konusunda, geçen ayki referandumda "Evet" diyen merkez ve sağ partilere bel bağladılar. Ancak "Evet" oyu tüm toplumda azınlıktaydı.
Bu durum sürdürülebilir değil. Aleksis Çipras, bu şekilde yönetmeye devam edemez. Bir kaya ile bir diğer sert bir yer arasında sıkışmış durumda.*
Geçtiğimiz hafta milletvekilleri, Yunanistan'ın kreditörleriyle üçüncü "anlayış memorandumu"nun imzalanması için oy kullandılar. Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan alınacak borcun da parçası olduğu ve geçen ay oyladıkları anlaşmaya olan desteklerini teyit ettiler.
Hükümet, borcun ilk taksidini bu perşembe günü almayı umuyor. Bu son borcu ödemek içinse doğrudan Avrupa Merkez Bankası'na gidecek.
Her taksit için, denetleyicilerin, hükümetin ekonomi politikalarının kemer sıkma tedbirleri yönünde olduğuna dair yeşil ışık yakması gerekecek.
Bu bilhassa özelleştirmelerin hızlandırılması, kamu sektöründe satılabilecek her şeyin tasfiyesiyle bir para kaynağı yaratılması demek. Ancak buna direniş yönündeki ruh hâli de orada duruyor.
Ağustos genellikle Yunanistan'da hiçbir şeyin olmadığı bir aydır. Bu yıl ise özelleştirmeye direnen işçiler demiryollarında iş bıraktı. En büyük özel televizyon kanallarından birinde işten çıkarmalara karşı grev yapıldı ve kısmi kazanımlar elde edildi.
Syriza'nın içindeki sol kanat milletvekillerinin de anlaşmaya karşı oy kullanmış olması, bu ruh hâlini güçlendiriyor.
Basınç
Bu, erdemli bir döngü. Halkın öfkesi, milletvekilleri üzerinde anlaşmaya karşı oy kullanmaları yönünde basınç oluşturuyor; böyle oy kullandıklarında ise direniş için halkın özgüveni artıyor.
44 muhalif milletvekilinin tamamı, Syriza içindeki örgütlü Sol Platform'un üyesi değil; Çipras ise bunları bölmeyi denemek için manevralar yapıyor.
Hükümet yetkilileri, bir güven oylaması yapılacağını açıkladı.. Bu, muhalif milletvekillerinin nereye kadar gidebileceklerini görmenin ve onlar üzerinde basınç oluşturmanın bir yolu.
Ve Çipras, Syriza'nın bir olağanüstü kongre yapacağı sözünü verdi. Bu, Sol Platform'un olası bir kopuşuna karşı bir argüman olarak kullanılıyor.
Oylamanın farklı taraflarındaki 17 milletvekilinden oluşan bir grup, birlik çağrısı yaptı. Sol Platform kongreden önce ayrılmayı seçerse, kararsızların bir kısmını kaybedebilir.
Bağımsız bir grup yaratabilmek için Sol Platform üyelerinin kendilerini siyasi olarak netleştirmeleri gerekiyor. Hangi temelde ayrışacaklar?
Örneğin, birçoğu Euro'ya karşı; ancak bunun Avrupa Birliği'nden de kopuş anlamına gelip gelmediğine karar vermeleri gerekiyor.
Biz, SEK (Sosyalist İşçi Partisi) olarak, Syriza'dan kopmaları ve bunun mantıksal sonucunu antikapitalist cephe ANTARSYA'ya doğru takip etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.
Çipras, muhalif gruptan bazı milletvekillerini koparmayı başarsa bile, erken seçimlere gidilmesi bekleniyor. Ama bundan kolay bir çıkış yolu yok.
Yeni bir seçim, siyasi krizin tasdiklenmesi olacak. Bu, hükümetin, seçildikten 8 ay sonra, kemer sıkmaya hayır diyen çoğunluğun aksi yönünde davranmasıyla çökmesi anlamına gelecek.
Ve bu, sola doğru kayış yaratacak. Sol Platform ayrılırsa, buna görünür bir hâl kazandırabilir.
Ancak bir şekilde uzlaşarak Syriza'da kalırlarsa, hem ANTARSYA'nın hem de Komünist Parti'nin oylarında artış beklenebilir.
Ve Çipras eğer erken seçimden kaçınacağı bir manevra yapmayı başarsa bile, bu kez de bir grev dalgasıyla karşı karşıya kalacak. Örneğin emekli maaşlarını bir grevle karşılaşmadan kesme şansı yok.
İlk büyük gösteri, Eylül ayının ilk cumartesi gününde gerçekleşecek. Bu tarihte başbakanlar hep Selanik Fuarı'nı açarlar, sendikalar da protesto çağrısı yapar.
Bu yıl gösteriyle karşı karşıya kalan Çipras olacak. Ve gösteriyi mali yardıma karşı çıkan sol muhalefet domine ediyor olacak.
(Socialistworker.co.uk)
* "Between a rock and a hard place": Kabul edilemez iki seçeneğin bulunduğu durum, çıkmaz