Yunanistan'da krizin faturasını ödemek istemeyen emekçilerin oylarıyla iktidara gelen Syriza, %61 oranında Hayır (OXI) oyu çıkan referandumun ardından "kurumlar" (Troyka) ile anlaştıktan sonra özelleştirmelere başladı.
Yunanistan’da hükümetin Troyka ile yaptığı yeni kredi anlaşması sonrasında ilk özelleştirme yapıldı. SYRIZA hükümeti döneminde ilk olma özelliğini taşıyan özelleştirme ile aralarında Selanik, Korfu, Rodos, Hania, Kos, Midilli, Santorini ve Mykonos gibi işlek havaalanlarının da bulunduğu toplam 14 havaalanının işletme hakı 40 yıllığına Alman şirket Fraport'a devrediliyor.
Fraport, havalimanlarının işletme hakkı için tek seferde 1 milyar 234 milyon avro verecek ve her yıl 22.9 milyon avro ödeme yapacak. SYRIZA hükümetinin ilk özelleştirme projesi olan bu proje, 14 Ağustos’ta yasalaşan memorandumda da yer alıyordu.
Son 5 yıldaki en büyük özelleştirme
Böylelikle, Almanya’nın en büyük havaalanı Frankfurt’un işletme hakkı için son Fraport ve Yunan ortağı Copelouzos şirketi ile özelleştirmenin ayrıntılarına ilişkin görüşmelerin sürdüğü, nihai anlaşmanın yakın gelecekte imzalanması bekleniyor.
Kreditörler, 86 milyar avroluk üçüncü kredi paketi kapsamında bu özelleştirmelerin yapılmasını şart koşuyordu. Havalanları özelleştirmesi, Yunanistan’ın son beş yıl içerisinde yaptığı en büyük özelleştirme olarak kayıtlara geçti.
Syriza içindeki sol muhalefet rahatsız
Yunanistan’da yayın yapan ve SYRIZA içerisindeki Sol Platform’un sesi olan İskra gazetesi, özelleştirme kararını şöyle değerlendirdi: “Ülkenin en değerli mal varlıkları satışa çıkarılıyor, hem de gülünç bedel karşılığında. Syriza hükümeti devlet malını tasfiye etmeye başladı. Bu inanılmaz anlaşmayı Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, Maliye Bakanı Euclidis Tsakalotos, Ekonomi Bakanı Yiorgos Stathakis ile Çevre ve Enerji Bakanı Panos Skurletis imzaladı. Kısacası, hükümet üçüncü memorandum paketi tam olarak onaylanmadan bir gün önce istenilenlere tartışmasız boyun eğdi.”