Galloway’ın seçim zaferi

07.03.2024 - 12:05
Haberi paylaş

İngiltere’nin Rochdale kasabasında ara seçim yapıldı ve Rochdale halkı yeni milletvekilini seçti. 7 Ekim’den bu yana hemen her hafta sonu ülkeyi sarsan Filistin’e destek eylemlerinin bir sonucu olarak Filistin halkıyla dayanışan Britanya İşçi Partisi (Workers Party of Britain) adayı George Galloway parlamentoya seçildi.

Seçimi Gazze kampanyasıyla kazanan Galloway, İşçi Partisi (Labour Party) liderine seslenerek “Keir Starmer; bu, Gazze için” dedi ve “Filistin felaketini mümkün kıldığınız, teşvik ettiğiniz ve örtbas ettiğiniz için büyük bedel ödeyeceksiniz” diye konuştu.

Ancak Galloway geçen haftaki seçim zaferi konuşmasını yaparken bir iklim aktivisti tarafından “İklim değişikliği inkarcısı” sloganıyla protesto edildi. Ayrıca Galloway seçim kampanyası sırasında seçmenlere gönderdiği mektuplardan birinde LGBT+ karşıtı cümleler de kullanmıştı.

7 Ekim’den bu yana yüz binlerin Filistin için sokağa çıktığı ülkede iktidar bu ara seçim sonucunu çarpıtarak anlatmaya başladı. Başbakan Rishi Sunak, bu panikle seçim sonucunu aşırı sağın zaferi olarak yorumladı!

Sunak, Filistin hareketini hedef alarak şunları söyledi: “Son haftalarda ve aylarda aşırılık yanlısı kargaşa ve suç olaylarında şok edici bir artış gördük. Sokaklarımızda protesto olarak başlayan eylemler gözdağı, tehdit ve planlı şiddet eylemlerine dönüştü… Artık demokrasimizin kendisi bir hedef haline geldi. Konsey toplantıları ve yerel etkinlikler basıldı. Milletvekilleri evlerinde kendilerini güvende hissetmiyor.” Sunak ayrıca ara seçim sonuçlarının “endişe verici olmanın ötesinde” olduğunu söyledi. 

İşçi Partisi’nin aday gösterdiği Azhar Ali, 7 Ekim’deki Hamas saldırısına Gazze’yi işgal edebilmek için İsrail’in izin verdiğini iddia etmesinin ardından partiden uzaklaştırılmıştı. Başka bir aday için zaman olmadığından İşçi Partisi yine kendisiyle seçime gitti ama kampanya yapmadı. Bu nedenle de İşçi Partisi, sandıktan yüzde 7,7 oyla dördüncü sırada çıktı.

Özdeş Özbay

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol