İsrail ABD emperyalizminin sadık bekçi köpeği mi?

14.11.2023 - 14:04
Haberi paylaş

ABD'nin mali-askeri desteği olmadan İsrail devleti ayakta kalamaz. İncirlik'te ABD Üssü'nün varlığını belirtelim. Dáire Cumiskey'nin yazısında ABD-İsrail arasındaki ilişkileri ve çelişkiler anlatılıyor.

srail her zaman ABD emperyalizmi için bölgedeki tüm düşmanlarını disipline edebilen ve onlara saldırabilen bir bekçi köpeği olmuştur. Bazen başkaları bu gerçeği dile getirmezken, aykırı politikacılar dile getirir.

Bağımsızların 2024 başkanlık seçimleri adayı Robert F Kennedy Jr, geçtiğimiz günlerde "İsrail bizim için bir siper... Neredeyse Ortadoğu'da bir uçak gemisine sahip olmak gibi bir şey. Bizim en eski müttefikimiz."

ABD Başkanı Joe Biden, "Eğer bir İsrail olmasaydı, çıkarlarımızın korunduğundan emin olmak için bir tane icat etmek zorunda kalırdık" derken bu ilişkiyi ima ediyordu.

İsrail'in ABD emperyalizminin bekçi köpeği olma rolü yirminci yüzyılın ortalarında tesis edilmiştir.

Bu ortaklık 1951 yılında İsrail gazetesi Haaretz tarafından not edilmiştir. Gazete şöyle yazıyordu: "İsrail'in güçlendirilmesi Batılı güçlerin Orta Doğu'da istikrarı korumasına yardımcı olur. İsrail bekçi köpeği haline gelecektir."

"Eğer Batılı güçler bazen gözlerini kapatmayı tercih ederlerse, Batı'ya karşı nezaketsizliği izin verilen sınırların ötesine geçen birkaç komşu devleti cezalandırmak için İsrail'e güvenilebilir."

İsrail 1967'de Ürdün, Mısır ve Suriye ile Altı Gün Savaşı'nı kışkırttığında ABD'ye kendini kanıtlayabildi.  O tarihten itibaren ABD'nin İsrail'e sağladığı fonlar dramatik bir şekilde arttı.

ABD, 1946 ile 2016 yılları arasında terör devletine neredeyse 123 milyar dolar ödedi. Security Assistance Monitor (CIP) tarafından yapılan bir araştırma, 2000 yılından bu yana geçen 22 yılda İsrail'in 9,2 milyar doların üzerinde ABD silahı satın aldığını ortaya koymuştur. ABD silah endüstrisi İsrail ölüm makinesinin donatılmasına yardımcı olmaktadır. 

Biden son elli yıldır Kongre'de İsrail'in sadık bir destekçisi olmuştur.  Bunun karşılığında Washington'daki İsrail yanlısı lobiden kampanya bağışları ve konuşma ücretleri alarak ödüllendirildi.

Ancak ABD'nin İsrail'i sadece para ve lobiler nedeniyle desteklediğini söyleme tuzağına düşmemek önemlidir.  Bunun yerine, ABD devleti İsrail'in emperyalist bir müttefik olarak ne kadar değerli olduğunu biliyor.

İsrail'e destek son elli yıldır her ABD başkanı için bir ön koşul olsa da, bu kolay bir ilişki değildir.

ABD yönetimleri bazen bekçi köpeklerini dizginlemeye çalışsa da İsrail çoğu zaman kendi başına hareket ediyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 2017 yılında İsrail'in uluslararası hukuka göre yasadışı olan yerleşim yeri inşa programını eleştirmek zorunda kalmıştı.

İsrail'in 2021'de Gazze'ye saldırmasının ardından, İsrail devletini itidalli olmaya çağıran yine ABD oldu.

ABD'li yetkililerin ikna çabaları sonucunda İsrail geçen hafta Gazze'deki çatışmalara dört saatlik aralar vermek zorunda kaldı.

Blinken geçen hafta Salı günü G7 dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada ABD'nin Gazze'nin uzun süreli işgaline karşı olduğunu da belirtti.

ABD ve İsrail sıkı müttefikler olmaya devam etse de her iki devletin farklı hedefleri var. ABD İsrail'in Orta Doğu'daki emperyal çıkarlarını korumasını isterken, İsrail Filistin'deki Siyonist projesini tamamlamak istiyor.  Bu iki hedef her zaman örtüşmüyor.

Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Filistinlilere yönelik baskıyı destekleyen ilişkisini öne çıkaran protestolar, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde ABD siyasetini şekillendirecek.

Geçtiğimiz Cumartesi günü (11 Kasım) benzeri görülmemiş bir 800.000 kişi Filistin ile dayanışma amacıyla yürüdü. Filistin hareketini büyütmek için daha fazla kitlesel protestoya ihtiyaç var ve bu, ABD'nin İsrail ile ilişkisini sonlandırmak için hayati önem taşıyor.

(Socialist Worker)

Bültene kayıt ol