ABD, İsrail'e yardım etmesi için Irak kasabını gönderiyor

25.10.2023 - 09:55
Haberi paylaş

ABD, İsrail'e Irak'ta katliamlara öncülük eden askeri danışmanlar gönderiyor. Amaçları, Batı emperyalizminin şehir savaşı deneyimini ve muhaliflerin nasıl yok edileceğini aktarmak.

"Yardıma" öncülük eden subaylardan biri de Deniz Piyade Teğmen James Glynn. Kendisi Felluce kentindeki çatışmalarda üst düzey bir rol oynamıştı.

Kasım 2004'te ABD şehre büyük miktarlarda beyaz fosfor atarak Iraklı savaşçıları ve sivilleri korkunç yanıklarla öldürdü.

ABD hükümeti ilk başta savaş suçu işlediğine dair haberleri resmen reddetti. Ancak bir yıl sonra tartışmasız kanıtlar ortaya çıktı.

Felluce'de savaşmış eski ABD askeri bir belgeselde şöyle diyor: "Dikkatli olun emrini duydum çünkü Felluce'de beyaz fosfor kullanacaklardı. Fosfor cesetleri yakar, eti kemiğe kadar eritir. Kadınların ve çocukların yanmış bedenlerini gördüm. Yarıçapı 150 metre olan bir alan içindeki herkesin işi bitti."

Düzinelerce fotoğrafta, bazıları hala yataklarında olan Felluce sakinlerinin cesetleri görülüyordu. Kıyafetleri büyük ölçüde bozulmamıştı ama derileri beyaz fosfor mermileri tarafından eritilmiş ya da yakılmıştı.

Saldırı sırasında deniz piyadeleriyle birlikte görev yapan Kaliforniya'nın North County Times gazetesinin muhabiri de askerlerin binalara "shake'n'bake" olarak bilinen beyaz fosfor ve yüksek patlayıcı karışımıyla ateş açtığını bildirdi.

Ancak tüm öldürme ve acımasızlığına rağmen ABD güçleri büyük kayıplarla karşılaştı. İsrail, Gazze'ye tamamen girdiğinde benzer bir kaderle karşılaşmaktan korkuyor.

İkinci Felluce Savaşı, Vietnam Savaşı'ndan (1968) bu yana ABD'nin dahil olduğu en ağır şehir çatışmasıydı. ABD, ironi yapmadan, Glynn'i "Gazze'deki sivil kayıpların nasıl azaltılacağı konusunda İsrail'e danışmanlık yapması için" gönderdiğini söyledi.

(Socialist Worker)

Bültene kayıt ol