Batı emperyalizminin desteklediği İsrail rejimi büyük bir katliamı hayata geçiriyor

16.10.2023 - 12:29
Haberi paylaş

Filistin direnişine karşı İsrail rejiminin saldırılarının 10. gününde Gazze Şeridi'nden "görülmemiş bir felaket" yaşanıyor.

- En az 2750 Filistinli sivil hayatını kaybetti.

- İsrail savaş uçaklarının bombardımanıyla yıkılan binaların enkazları altında 1000 Filistinli kayıp durumda.

- Gazze nüfusu 2,3 milyon. 1 milyon Filistinli zorla yerinden edildi. Gazze'nin eninin 10 kilometre boyunun ise 41 kilometre olduğunu unutmamak gerekir.

- İsrail ordusu 64 binden fazla binayı yerle bir etti. 90 eğitim kurumu, 18 cami hasar görürken 20 ambulans vuruldu.

- Yaralanan insan sayısı artarken hastanelerde büyük bir kriz yaşanıyor. Elektrik, ilaç ve su yok.

- Her türlü insani yardım durmuş durumda.

- İsrail ordusu, hava koşulları nedeniyle kara harekatını geciktirdi. Fakat Kuzey Gazze ağır bombardıman altında. Buna karşılık Han Yunus başta olmak Güney Gazze'de vuruluyor.

Ateşkes ve tahliye haberi boş çıktı

Gazze'nin Mısır ile sınırdaki Refah Kapısı'nın yabancı vatandaşların geçişleri için birkaç saatliğine açılacağı haberi duyulunca yüzlerce kişi burada toplandı. Haber ajansları ABD, İsrail ve Mısır'ın anlaşmasıyla geçici ateşkes sağlandığını duyurdu.

Fakat önce Hamas bundan haberleri olmadığını açıkladı. Ardından İsrail ateşkes iddiasını reddetti. Mısırlı yetkililer, geçişe İsrail'in izin vermediğini iddia etti.

Darbeci Sisi yönetimindeki Mısır, Aksa Tufanı operasyonu başladığı andan itibaren sınırlarını tamamen kapatmıştı.

Biden geri adım mı attı?

Sert açıklamalarla aşırı sağcı Netanyahu hükümetine tam destek veren ve Doğu Akdeniz'e iki uçak gemisini konuşlandıran ABD'nin başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'yi işgalinin büyük bir hata olacağını söyledi. Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini de belirtti.

Biden'ın son açıklaması, ABD'de devasa İsrail protestolarının üzerine geldi. Ülkedeki savaş ve işgal karşıtları sokaklara indi.

Öte yandan bu savaşın Gazze ile sınırlı kalmayıp bölgesel bir çatışmaya döneceği ihtimali de ortaya çıktı.

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail saldırıları durmadığı takdirde karşılık verebileceklerini söyledi. Lübnan Hizbullah'ı da İsrail ordusuna ait bir karakolu ele geçirdi.

Geçen hafta Suriye'de bazı havaalanları İsrail füzeleri tarafından vurulmuştu. Gerekçe ise İran'ın yüksek teknolojili silahlarını buraya aktarması olarak gösterilmişti.

Daha önce "itidal" çağrıları yapan ve Tel Aviv'le normalleşme durumuna geçmiş Mısır ve Suudi Arabistan bu tutumdan vazgeçebileceklerini söylemeye başladı.

Fakat ABD ve Batı emperyalizminin insani gerekçelerle Gazze işgaline kökten karşı çıktığı söylenemez. Hamas ve Gazzelileri birbirinden ayırmak mümkün değil. 

Ankara tavır mı değiştiriyor?

İsrail rejimiyle normalleşme içinde olan bölgesel güçler arasında Türkiye'de yer alıyor. Erdoğan yönetimi, Filistinlilerin haklılığı üzerine genel geçer sözler söyleyip iki tarafı sanki eşit güçlermiş gibi itidale çağırıyordu.

Türkiye'de Filistin'e destek sesleri ve eylemleri büyürken AKP iktidarını daha sert eleştirilere iten yegane gerekçe ABD'nin Doğu Akdeniz'deki askeri varlığı.

Türkiye'nin doğal gaz arayan sondaj gemilerinin yakınına yanaşan ABD uçak gemileri Ankara'yı rahatsız etti. Bunun üzerine bölgede bir askeri tatbikat düzenleme kararı alındı. 

Doğu Akdeniz'in paylaşımı için süren askeri rekabet ile Suriye'deki karşı karşıya geliş Erdoğan yönetimini ABD karşıtı sözler söylemeye itti.

Buna karşılık İsrail ile kurulan siyasi ve ekonomik ilişkiler bozulmadı.

Kürecik ve İncirlik'teki ABD üsleri ise savaş faaliyetlerine devam edebiliyor.

Batı emperyalizmi kendi evlerinde de zayıflıyor

Hafta sonu sadece ABD'de değil İsrail rejimini destekleyen sağcıların işbaşında olduğu İngiltere'de yüzbinlerce kişinin katıldığı Filistin'e destek gösterileri oldu.

Fransa'da Macron hükümeti de Netanyahu hükümetinin dostlarından biri. Paris'te düzenlenen Filistin'le dayanışma yürüyüşüne polis müdahale etti.

Ne yapmalı?

Her yerde siyonist İsrail'e karşı gösterileri büyütmeliyiz. İsrail ile normalleşmeye karşı çıkıp, Türkiye'yi yönetenleri işbirliğinden vazgeçmeye çağırmalıyız.

Filistinlilerin Ortadoğu emekçilerinden ve dünya işçi sınıfından başka gerçek dostu yok. Korsan devlet İsrail'in yıkılması, bağımsız-demokratik-laik Filistin devletinin kurulması emperyalizme ağır bir darbe indirecek ve dünyada savaş rüzgarlarını dindirecektir.

Bültene kayıt ol