İsrail rejiminden Kuzey Gazze'yi insansızlaştırma girişimi

13.10.2023 - 10:06
Haberi paylaş

İsrail ordusu 1,1 milyon Filistinlinin Güney Gazze'ye taşınmasını emretti. 1,1 milyon insan dün gıda ve su ararken, bugün yaşadıkları yerleri nasıl terk edecekleri, nereye gidecekleri korkusunu yaşıyor.

Gazzeliler, bombardımanın 7. gününe büyük bir tehditle başladı. 

Gazze sınırına 300 bin asker yığan, yedekleri de askere alarak 500 bin kişilik (tepeden tırnağa modern silahlara sahip) güce ulaşan İsrail ordusu, sivil halka Kuzey Gazze'yi terk etmesi için 24 saat süre verdi. Bu satırların yazıldığı dakikalarda bunun 10 saati geride kalmıştı.

Birleşmiş Milletler, bu kadar çok sayıda kişinin böyle bir kısa sürede tahliye edilmeyeceğini belirtiyor.

Dün itibarıyla ağır bombardıman sebebiyle 430 bin Filistinli evlerini zorla terk etmişti. Birleşmiş Milletlere ait sığınaklar dolup taşarken, güneyde nereye gideceklerini bilmeyen kitlelerin panik içinde olduğu bildiriliyor.

Elbette gidemeyecek olanlar da var. Gazze hastanelerinde yatılı durumdaki çok sayıda hasta, onların bırakmayı reddeden ve meslektaşlarıyla vedalaşan doktorlar ile sağlık emekçileri gibi.

Gazze'nin kuzeyinin insansızlaştırılması girişimi büyük bir insani kriz yaratırken, böylesine bir gelişme bağımsız Filistin devletinin kurulmasının önüne büyük bir engel çıkartabilir.

Bazı uzmanlar, aşırı sağcı Netanyahu hükümetinin amacının Gazzelilere Mısır'a sürmek olduğunu söylüyor.

Hamas, İsrail ordusunun ültimatomunu sahte savaş propagandası olarak yorumladı. Hamas militanları karadan gelecek saldırıya karşı silahlı direnişe hazır durumda. Daha önce de burada savaşa girmişlerdi.

Öte yandan bölgesel güç olan devletlerin çoğu Filistin direnişini doğrudan desteklenmekten kaçınıyor, genel altında altında itidal çağrılarına devam edildiği görülüyor.

Ayaklanma ve savaşın 6. gününde toplanan TBMM Filistin Olağanüstü oturumu kapalı bir şekilde yapıldı.

Genel Kurulun sonunda mecliste grubu olan partiler ortak açıklama yaparak itidal tavsiye etti. Bu bir ölçüde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yaklaşımı.

AKP, CHP, MHP, İYİ Parti, YSP ve SP grup başkanvekillerinin ortak imzası ile duyurulan ortak bildiri şöyle:

"Gerilimin telafi edilemez sonuçlar doğurmaması için tüm tarafları barış-güvenlik-istikrar vizyonumuz çerçevesinde itidale ve aklıselime davet ediyoruz. Gazze'de hedefi doğrudan siviller olan tüm saldırıları kınıyor, Filistin ve İsrail'i, kalıcı barışa yönelik müzakerelere başlamaya davet ediyoruz."

Batı emperyalizmi ise insani kriz ve Filistin özgürlüğü meselesini bir kenara bırakıp, İrail rejiminin arkasında kenetlenmiş durumda.

Filisitin özgürlük mücadelesi gerçek desteği Ortadoğu emekçileri ve tüm dünyadaki savaş/işgal karşıtları verebilir. 

Bültene kayıt ol