Gazze'de insani kriz ve katliam tehditleri

12.10.2023 - 10:57
Haberi paylaş

İsrail rejiminin tam ablukası yüzünden Gazze'nin tek elektrik santralinin yakıtı bitmek üzere. Su, gıda, ilaç girişlerine de izin verilmiyor. 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı şehrin üstü bombaların dumanlarıyla kaplanmış durumda.

Filistin direniş hareketlerinin ayaklanması ve İsrail rejiminin saldırılarının 6. gününde can kayıpları artmaya devam ediyor.

İsrail'den ölen sivil sayısı 1300'e çıkarken, Gazze'deki can kayıpları 1200'ü aştı. Binlerce yaralı tedavi bekliyor. Fakat İsrail rejimi, Filistin halkını cezalandırmak için Gazze'yi yakıtsız/elektriksiz bırakıyor. Bundan en fazla hastaneler etkilenecek.

Bir başka trajedi ise İsrail jetlerinin bombardımanı sonucu yıkılan apartmanların enkazlarında yaşanıyor. Çok sayıda kişinin enkaz altında kaldığı söylenirken, kadın ve çocuk bedenleri molozların altından çıkarılıyor.

5. günün gecesi de ağır bombardıman altında geçti. İsrail yönetimi, Filistinlilere bölgeyi "terk edin" anonsları yapıyor. Fakat 16 yıldır havadan, karadan ve denizden abluka altında bulunan Gazze Şeridi'nde yaşayanların gidecek bir yeri yok. Ve şimdi açlık, susuzluk, büyük sağlık sorunları ile karşı karşıyalar.

650 binden fazla Filistinli ciddi su sıkıntısı çekiyor.

Birleşmiş Milletler, yerinden edilen Filistinli sayısının en az 340 bin olduğunu söylüyor. 

srailli Enerji Bakanı Katz, Hamas'ın Gazze'de elinde tuttuğu esirler geri verilmediği sürece tam ablukanın süreceğini duyurdu.

İsrail Savuma Bakanı Gallant askerlere "Saldırıyı havadan başlattık, daha sonra karadan da geleceğiz" diye seslendi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e dayanışma göstermek üzere Tel Aviv'e geldi. Joe Biden, çarpıtma ve yalan dolu açıklamalarla aşırı sağcı Netanyahu'nun savaşını desteklemeye devam ediyor.

Bültene kayıt ol