Gazze'ye bombalar yağıyor, İsrail karadan işgale hazırlanıyor

11.10.2023 - 09:53
Haberi paylaş

Filistin direniş hareketleri ve İsrail devleti arasında başlayan çatışmaların 5. gününde sivil can kayıpları artıyor. ABD yönetiminin tam desteğini alan İsrail, kara harekatına hazırlanıyor.

Gazze'de 1000'den fazla sivil hayatını kaybederken, İsrail'de can kayıpları 1200'e yükseldi.

Gazze'yi toptan kapatan İsrail ordusu Gazze'yi bombalamaya devam ederken, sivil kayıpların artması bekleniyor. En az 4000 bin kişi yaralandı.

Sivillerin imhasını savundu

Gece karanlığında enkaz altında kalanları kurtarmak için zorlu bir seferberlik gerçekleşiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X hesabında sivil yerleşimlerin yerle bir edilmesinin görüntülerini paylaşarak "yeni başladık" demişti. 5. günün sabahında Gazze'deki Karamama mahallesinin tamamının yok edildiği görüldü.

İsrail jetlerinin vurduğu yerler arasında eğitim kurumları da var.

Yerinden edilme

2 milyon Filistinlinin yaşadığı bölge, günlerdir yoğun bombardıman altında. Bunun sonucu şu ana 260 bin Filistinli canlarını korumak için evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların büyük bölümü Birleşmiş Milletlere ait binalara sığındı.

Yakıt krizi

Öte yanda İsrail'in elektrik akışını kesmesi ve yakıt girişini durdurması ilk vahim sonuçlarını yarattı. Gazze'deki elektrik santrali yakıtsız kalması nedeniyle bir kaç saatliğine kapanacak. 

Böylece jeneratörlerle sağlanan enerji de kullanılamaz hale geldi.

Hastane jeneratörlerine ayrılan yakıtın yarın (12 Ekim) biteceği duyuruldu.

İlaç ve gıda krizi

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Gazze'ye gıda ve tıbbi malzeme gönderilmesini istediğini ancak İsrail'in bunu reddettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve birçok sağlık örgütü yaşananın çok büyük bir insani kriz olduğunu duyuruyor.

Karadan işgal olasılığı

Aşırı sağcı Netanyahu, Ortadoğu tarihini değiştireceklerini söylemişti.  Bu "değişikliğin" kitlesel Filistinli katliamıyla gerçekleşebileceği tehdidi güncel hale geldi.

ABD'deki Biden yönetiminin tam askeri ve siyasi destek verdiği İsrail'in Milli Savunma Bakanı, Gazze'ye tanklar ve ağır silahlarla karadan gireceklerini duyurdu.

Küresel dayanışma büyüyor

Dünyanın birçok yerinde İsrail rejiminin saldırıları protesto ediliyor. Son olarak iki Güney Amerika ülkesinde, Şili ve Arjantin'de Filistin halkıyla dayanışma gösterileri yapıldı.

Bültene kayıt ol