Gazze elektriksiz ve gıdasız bırakıldı

10.10.2023 - 10:07
Haberi paylaş

İsrail rejimi, 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'ye elektrik, yakıt ve gıda girişini kesti. Aşırı sağcı Netanyahu hükümetinin arkasında Batı emperyalizmi var.

7 Ekim'de baş gösteren Filistin askeri ayaklanması, şiddetli çatışmalar ve İsrail'in hava saldırıları altında sürüyor.

İsrail'de binden fazla sivil, Gazze'de ise 700'den fazla sivil hayatını kaybetmiş durumda. Binlerce yaralı var.

İsrail'in misillemeleri had safhaya ulaştı. Gazze Şeridi durmadan savaş uçakları tarafından, aynı zamanda denizden füzelerle vuruluyor.

İşgal ve baskıyı tırmandırarak savaş hazırlayan Binyamin Netahyahu hükümeti, Filistin ile dayanışma içinde olan Ortadoğu halklarını tehdit ederek Gazze'ye girişleri kapattı.

16 yıldır zaten ablukada olan Gazze şeridi ile dünyanın bağlantısı İsrail kontrolündeki yedi kapıdan oluşuyor. Gıda, ilaç, enerji gibi hayati ihtiyaçlar buradan giren kamyonlarla karşılanıyordu. Şimdi bu kesildi. İsrail rejimi her zaman olduğu gibi, daha fazla katliam yoluyla direnişi bastırmak istiyor.

Ve yalnız değiller. Batı emperyalizmi, İsrail devletine destekte birleşti. Avrupa Birliği ve Almanya, Filistin'e yaptıkları mali yardımları kesti. ABD ise bir uçak gemisini yollayarak Netanyahu'ya askeri destek de bulundu. 

Filistin'in 1948'de işgali ve İsrail ırkçı devletinin kuruluşu yine Batı emperyalizmin sayesinde gerçekleşmişti. Yıllar boyunca siyonist rejim işgalini yayarken hep ABD ve müttefikleri tarafından korundu. Emperyalistlerin Ortadoğu'daki hakimiyeti için savaş makinası İsrail kullanışlı bir araçtı. Şimdi bu aracın uğradığı bozgunu gidermek ve statükoyu devam ettirmek için tam destek veriyorlar.

Batı'da yaşayan pek çok kişi ise İsrail'in saldırısına ve baskılara karşı çıkıp Filistinlilerle ile dayanışıyor. Yunanistan'da savaş ve işgal karşıtları kitlesel yürüyüşler yapıyor. ABD'de ise New York şehrinde on binlerce kişi Filistin'e özgürlük sloganıyla yürüdü. Aynı zamanda Beyaz Saray önünde savaş karşıtı gösteri yapıldı. İngiltere'de Brighton kentinde Filistin dayanışma gösterisi yapıldı. İsveç'te de Filistin halkının dostları sokağa çıktı.

Ortadoğu'da protestolar Lübnan ve Irak'ta yoğunlaşırken, Tunus ve Fas'ta kitlesel İsrail protestoları yaşandı.

Bültene kayıt ol