Yunanistan'da bu yılın başında iktidara gelen radikal sol ittifak Syriza 5 aydır AB liderleriyle uzlaşmaya çalışırken, son anketlere göre Yunan halkının %58'i Troyka'nın dayattığı kemer sıkma politikalarındansa ülkenin eski para birimi olan Drahma'ya dönüşü tercih ediyor.
Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan Troyka'nın adı, Syriza ile pazarlıklar başladıktan sonra "kurumlar" olarak yenilenmişti. Syriza ile Avrupa'nın liderleri arasındaki görüşmelerin tıkanması, parti içinde toplam üyelerin üçte birine sahip olan Sol Platform'u da harekete geçirdi.
Partideki bu kanadın liderliğini yapan Stathis Kouvelakis, yaptığı açıklamada, "Artık iyice açık ki, kreditörler, bazılarının 'onurlu bir uzlaşma' dedikleri şey için uğraşmıyorlar" ifadelerini kullandı.
Kouvelakis'e göre, AB, IMF ve AMB'yi yöneten çevreler, aylardır yaptıklarıyla Yunan ekonomisini boğarak öldürmeyi, ülkenin rezervlerindeki son euroya kadar almayı ve 'korumasız' bir hükümeti tam teslimiyete zorlamayı hedefliyorlar.
Yunanistan'da 5 Haziran'da IMF'ye yapılacak geri ödeme öncesi uzlaşma sağlanacağı beklentisi azalırken, erken seçim olasılığı konuşuluyor.
Syriza'nın lideri Tsipras, içinden çıkılmaz durumu yaratanın, Yunan halkının demokratik tercihlerine tamamen kayıtsız kalan "bazı unsurlar" olduğunu söyledi.
Yunanistan'da olası bir erken seçim ihtimalinde, anketlerde Syriza'nın oyları %50'ye yaklaşmış gözüküyor. Ülkedeki ikinci büyük parti, merkez sağcı Yeni Demokrasi'nin oy oranı ise %25 civarında.