Emperyalizmin Afganistan'daki çürümüş mirası

17.08.2023 - 12:30
Haberi paylaş

Afganistan'daki savaş ve emperyalizm, kadınları asla özgürleştirmedi. Bunun yerine daha fazla vahşete yol açtı.

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen ülke halkı, özellikle de kadınlar, korkunç koşullarla karşı karşıya.

Ancak bu durum İngiltere ve ABD'nin suçlarını aklamak için kullanılmamalı.  Onların müdahalesi Afgan toplumunu parçaladı ve Taliban'ın büyümesi için gerekli koşulları yarattı.

2001 yılındaki istila ve 20 yıllık işgal Afganistan'ın ekonomisini yok etti. Halkı derin bir yoksulluğa sürükledi. 

Emperyalizm kadınları özgürleştirmedi. Daha geniş çaplı bir savaşın parçası olarak binlerce kişiyi katletti. Predator insansız hava araçları, Özel Kuvvetler, gözaltı kampları ve yabancı işgalciler herhangi bir gerçek ilerlemeye karşıydı. 

İşgalden sekiz yıl sonra, Afganistan'daki BM Yardım Misyonu, "Mevcut gerçeklik, Afgan kadınlarının yaşamlarının şiddet nedeniyle ciddi şekilde tehlikeye girdiği ve kadınların en temel insan haklarından mahrum bırakıldığıdır" şeklinde bir rapor yayınladı.  

Afgan bir kadın Batı medyasına şunları söylemişti: "Kadınları desteklemek insanların sözde önem verdiği bir şey ama para ve yardım asla onlara ulaşmıyor. Yolsuzluk ve savaş canavarı tarafından yeniliyor."

Ve Avrupa'ya ulaşmaya çalışan Afganlara karşı derin bir düşmanlık var. Hem Avrupa'da hem de Türkiye'de.

Geçtiğimiz Cumartesi günü ölen altı kişi de dahil olmak üzere Manş Denizi'ni küçük teknelerle geçmeye çalışanların çoğunu Afganların oluşturmasının önemli bir nedeni de budur. 

Emperyalist manevralara bakıldığında ABD'nin Taliban ile daha yakın ilişkiler kurmayı düşündüğü görülüyor.  Çin'in bölgedeki nüfuzunun yayılmasını engellemek isteyen ABD'li yetkililer kısa süre önce Afgan mevkidaşlarıyla görüşmelerde bulundu. ABD, yeniden angajman yolunu açmak için "insan hakları" söylemini rafa kaldırdı.

Hem ABD hem de Çin, Afganistan'ın başta bakır ve lityum olmak üzere kaynaklarına erişimin yanı sıra siyasi nüfuz da istiyor.  

İngiltere ve ABD- Batı emperyalizmi - Afganistan'daki en büyük suçlulardır. İnsanlara hiçbir zaman adalet ya da barış getiremeyecekler.

Bültene kayıt ol