Putin Ukrayna'da kaçış değil, daha büyük bir savaş peşinde

01.08.2023 - 08:15
Haberi paylaş

Ukrayna işgalinde elde edilmeyen hedefler, Rus ordusu generallerinin bölünmesi ve Wagner isyanı... Putin rejiminin zayıflığı tartışılırken, Kremlin yeni hamleler peşinde: Daha fazla kişiyi asker olarak savaşa dahil etmek.

Küresel finans sermayesinin yayın organı Financial Times'da yapılan aşağıdaki analize göre Rusya'daki rejim ve savaş makinası daha geniş ölçekli bir savaşa hazırlanıyor. Ve üstelik elindeki son barutunu tüketmiş değil.

ABD, Rusya ve elbette Çin, yani emperyalist devletler arasındaki çelişkileri ele aldığı için bu çeviriyi yayınlıyoruz.

Putin ve Rusya'yı hafife alan yaklaşımların ötesinde, emperyalistler arasındaki çekişme ve savaşlar büyüme potansiyeli taşıyor ki bu tüm dünya işçileri ve halkları için büyük bir tehdittir. 

Ayrıca Rus ve Batı emperyalizlerinin içinden yükselecek savaşa karşıtı mücadeleler olmadan gidişat hiç de iyi değil.

Duma'nın savunma komitesi başkanı Andrei Kartapolov, Rus parlamentosu yeni bir yasayı kabul etmek için acele ederken bu hafta yaptığı açıklamada, “bu büyük savaşın kokusunun şimdiden alınabileceğini” söyledi. Kremlin'in yüz binlerce askerini daha savaşa göndermesine olanak tanıyan yasa, üzücü bir gerçeği ortaya koyuyor: Vladimir Putin, Ukrayna'daki felaketle sonuçlanan savaşından bir çıkış yolu aramak bir yana, daha da büyük bir savaşa hazırlanıyor. Ukrayna'da ve Batı'da pek çok kişinin Rusya Devlet Başkanı'nın köşeye sıkıştığına inanmak istemesi anlaşılabilir bir durum. Ukrayna ordusu Ruslar tarafından işgal edilen toprakları yavaş yavaş yeniden ele geçiriyor ve düşman topraklarının derinliklerine, hatta Kremlin'in kendisine bile saldırabileceğini gösterdi. Rusya üzerindeki yaptırım baskısı giderek artıyor. Batı şimdilik Kiev'i desteklemekte birleşmiş durumda ve modern silah ve para akışı Ukrayna'nın savaş çabalarını sürdürüyor. Son olarak, Wagner'in paralı asker patronu Yevgeny Prigozhin tarafından sahnelenen isyan ve üst düzey Rus askeri komutanları arasındaki görünür çatışmalar Kremlin'in savaş makinesinin bozulacağına dair umutları arttırıyor. 

Uzun bir savaşı göze alabileceğine inanan Kremlin için işler muhtemelen çok farklı görünüyor. Rus ekonomisinin bu yıl, çoğunlukla gece gündüz çalışan askeri fabrikalar sayesinde mütevazı bir büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor. Savunma sanayii için gerekli mikroçipler gibi kritik bileşenler Çin'den ve diğer kaynaklardan geliyor. Yaptırımlara rağmen Kremlin'in savaş sandığı, geçen yıl baş döndürücü enerji karları ve ayrıca yeni müşteriler bulan ve ödemelerini çoğunlukla yuan üzerinden yapan Rus emtia ihracatçılarının uyum sağlama kabiliyeti sayesinde hala nakitle dolup taşıyor. Eğer bütçe üzerindeki baskılar daha da artarsa, Rusya Merkez Bankası rublenin değerini daha da düşürebilir ve böylece Rus elitlerini ve halkını baskı altında tutan ve büyük ölçüde Putin'in felaket rotasına uygun hareket eden askerlere, savunma sanayi çalışanlarına ve iç güvenlik güçlerine ödeme yapmak daha kolay hale gelebilir.  

Savaşın kendisine gelince, Kremlin Ukrayna'nın karşı saldırısından hala rahatsız görünmüyor. Kiev daha fazla ilerleme kaydetse bile Kremlin bunları geçici olarak geçiştirebilir. Putin, potansiyel olarak harekete geçirilebilecek Rus insan gücünün Ukrayna'nınkinden üç ila dört kat daha fazla olduğu gerçeğine güveniyor ve tek acil görev, bu kaynaktan istediği zaman yararlanabilmek: çok daha fazla adamı harekete geçirmek, silahlandırmak, eğitmek ve savaşa göndermek. Kremlin'in bir başka resmi seferberlikten kaçınmasına yardımcı olması gereken yeni yasanın amacı da tam olarak budur. Şu andan itibaren hükümet gerekli gördüğü sayıda erkeğe sessizce askere alma tebligatı gönderebilir. Zorunlu hizmet için üst yaş sınırı 27'den 30'a çıkarılacak ve gelecekte tekrar yükseltilebilecek. Bir elektronik askere alma bildirimi yayınlandığında, Rusya'nın geçen sonbaharda tanık olduğu gibi askerlik çağındaki erkeklerin kitlesel bir göçünü önlemek için Rusya'nın sınırları derhal alıcıya kapatılacaktır. Askere gitmeyi reddedenlere verilen cezalar da arttırıldı. Bu hamleler, silah üretimini genişletmeye yönelik devasa devlet yatırımlarıyla birleştiğinde Putin'in daha büyük ve daha donanımlı bir ordu kurmasına yardımcı olacaktır. 

Buna paralel bir taktik de Ukrayna ekonomisinin boğulmasıdır. Ukrayna bütçesinin Batılı müttefikleri tarafından sağlanan yaşam desteğine bağlı olduğunu bilen Kremlin, Kiev'i tüm gelir kaynaklarından mahrum bırakmak istiyor. Bu nedenle Moskova, Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden tarım ihracatı yapmasını sağlayan tahıl anlaşmasından çekilmekle kalmadı, aynı zamanda anlaşmayı yeniden canlandırma olasılığını ortadan kaldırmak için Ukrayna limanlarına karşı büyük hava saldırıları başlattı. Rusya'nın sivil altyapıya yönelik hava saldırılarının temelinde de aynı mantık yatıyor: Bu saldırılar Ukrayna şehirlerini yaşanmaz hale getirmeyi ve yeniden inşa çabalarını engellemeyi amaçlıyor. Kremlin, Rus ordusunun hızla yeniden inşa edilmesinin ve Ukrayna ekonomisi ile silahlı kuvvetlerinin kademeli olarak çökertilmesinin, Batı'nın hayal kırıklığının artmasına ve Kiev'e verilen maddi desteğin azalmasına yol açacağını umuyor. Bu süreci hızlandırmak ve Batı'nın iradesini kırmak için Moskova, çatışmanın Belarus üzerinden NATO topraklarına doğru genişletilmesi de dahil olmak üzere, orada bulunan Wagner paralı askerlerinin yardımıyla tırmanma tehditlerini kullanıyor.  Putin pek çok ölümcül hata yaptı. Ancak yönetimde olduğu sürece, Moskova halen sahip olduğu muazzam kaynakları Ukrayna'yı yok etme ve kendisine tabi kılma saplantısını gerçekleştirmeye adayacaktır.

Alexander Gabuev

(Financial Times)

Bültene kayıt ol