Putin'in zayıflığı: Prigojin Rusya'da, Wagner askerleri Polonya sınırında

30.07.2023 - 10:30
Haberi paylaş

Rus ordusu generallerine karşı kısa süreli ayaklanan paralı askerlerin lideri, St. Peterburg'da yapılan Rusya-Afrika zirvesinde boy gösterdi.

Rusya devlet başkanı Putin'in "ihanetle" suçlaması sonrası, Belarus'a sığındığı söylenen Prigojin Orta Afrika Cumhuriyeti’nin (OAC) üst düzey yetkililerinden Büyükelçi Freddy Mapouka ile el sıkışırken görüldü.

Geçen hafta Belarus'ta görüntülenen Wagner lideri, askerlerini selamlarmış ve Ukrayna cephesindeki “utanç” diye tanımlamıştı.

Ardından Rusya'da boy gösteren Prigojin, Putin rejiminin zayıflığını bir kez daha tescillemiş oldu.

Haziran ayında meydana gelen 24 saatlik ayaklanmada, Ukrayna sınırından Moskova yakınlarına 200 kilometrelik yolu engelsiz yürüyen Wagner birliklerinden başka bir haberde Polonya sınırından geldi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yüzlerce Wagner savaşçısının, Belarus'un Polonya sınırındaki Grodno şehri yakınlarına yerleştiği öne sürdü.

Morawiecki, bu durumu "hibrid savaş" olarak niteleyerek Wagner birliklerini Avrupa birliği sınırlarına girmemeleri konusunda uyardı.

Yaşanan bu iki gelişme, Ukrayna Savaşı'nda istediğini alamayan Putin'in Rusya'da zayıfladığını gösteriyor. Ayrıca daha büyük bir savaş tehdidinin arttığını da.

Keza NATO Polonya ve Doğu Avrupa'da askeri gücünü artırırken, ABD Başkanı Biden ölümcül kitle silahı misket bombalarının Ukrayna ordusuna gönderilmesine izin vermişti.

ABD ve Rusya arasındaki emperyalist çekişme Ukrayna'yı yıkarken, savaşın gölgesi Doğu Avrupa'yı kaplıyor.

Bültene kayıt ol