Almanya: AfD tehlikesi giderek büyüyor

02.07.2023 - 10:21
Haberi paylaş

Göçmen düşmanı ve ırkçı AfD Partisi (Almanya İçin Alternatif) üyesi bir siyasetçinin Almanya’da döner ve pizza yasağı getirilmesine dair önerisi tepki toplamaya devam ediyor. Benzer uygulamalar Nazi Almanya’sında da yapılmış, “Ari” olmadıkları gerekçesiyle portakal vb. egzotik meyvelerin Almanya’ya ithali ve yenmesi yasaklanmıştı.

Almanya'da ırkçı ve yabancı düşmanı parti Almanya İçin Alternatif'in (AfD) 2024 yılında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Rheinland-Pfalz eyaletinin liste başı adayı olan Alexander Jungbluth, medyaya verdiği bir demeçte "Parti programımızda da belirtildiği gibi çeşitlilik içinde birliği savunacağız. Bu, Avrupa'nın her yerinde kebap tezgâhları ve nargile barları istemediğimiz anlamına geliyor. Almanya’da bir Alman kültürü var. Fransa'da bir Fransız kültürü ve İtalya'da bir İtalyan kültürü. İhtiyacımız olan şey, çok kültürlü birlik bulamacı değil.” demişti. 

Son kamuoyu araştırmalarına göre, 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde toplam oyların yüzde 10,3’ünü alan AfD’nin şu anki oy oranı yüzde 18’e yükselmiş durumda. Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde AfD şimdiden en güçlü parti konumuna geldi. Söz konusu eyaletlerde AfD’nin yüzde 26, Birlik Partileri CDU/CSU’nun yüzde 23 ve SPD’nin yüzde 20 oy alması bekleniyor. AfD’nin Saksonya ve Thüringen'deki oy oranın yüzde 30’un üzerinde olduğu belirlendi. Geçtiğimiz günlerde Thüringen’de bir ilçenin en üst yöneticiliğine bir AfD’li seçilmiş ve böylece bir ilk yaşanmıştı.

AfD, Almanya da dahil olmak üzere, dünyanın içinde bulunduğu ve giderek derinleşen sosyoekonomik krize sağ ve ırkçı politikalar üreterek cevap veren, göçmenleri hedef gösteren, homofobik ve kadın düşmanı bir parti. İçinde bilinen Nazilerin de bulunduğu parti, özellikle krizin etkisiyle giderek umutsuzluğa kapılan orta sınıfların oyunu alıyor ve hegemonyasını her geçen gün güçlendiriyor.

Bültene kayıt ol