Zaho’da turistler bombalandı, 2‘si çocuk 8 kişi öldü

21.07.2022 - 12:56
Haberi paylaş

Failler hesap vermelidir!

Iraklı yetkililer, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Zaho ilçesi Perex köyünün havan topları ile vurulduğunu açıkladı. Bombardıman sonucunda IKBY'yi ziyaret eden ve bölgede piknik yapan Iraklı Araplardan, 2‘si çocuk 8 kişi yaşamını yitirdi, 23 kişi yaralandı.

Irak ve IKBY yönetimleri TSK'yi sorumlu tutan ve tepki gösteren açıklamalar yaparken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise "Türkiye, sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır" açıklamasını yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) de bombardımana dair “ikinci Roboski katliamı” ifadelerini kullanarak TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırdı. 

Zaho Kaymakamı Muşir Beşir, “Olayın ardından hemen sağlık ekiplerimiz bölgeye intikal etmiş, yaralılara gerekli müdahale yapılmıştır. Bu defa köy merkezi hedef alındı. Sınır bölgeleri sık sık bombalanıyor. Perex köyü bu ay içerisinde 3 defa bombalandı” dedi.

BBC Türkçe'nin Irak devlet televizyonundan aktardığı habere göre de bombardıman topçu ateşi sonucu meydana geldi. Ölenlerden ikisinin çocuk olduğu bildirildi. Hayatını kaybedenlerin Bağdat'tan gelen 200 kişilik bir turist kafilesinden olduğu öne sürüldü.

Irak Dışişleri’nden yapılan açıklamada, "Irak hükümeti, turistik bölgeye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu, Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir” denildi. Açıklamada, saldırının egemenlik ihlali olmasının yanı sıra, sivil vatandaşların huzur ve istikrarının da açık bir şekilde hedef alınması olduğu vurgulandı.

Irak Başbakanı Mustafa-el Kazımi, bakanlar ve komutanların yer aldığı üst düzey bir heyeti incelemeler yapmak üzere bölgeye gönderdi. Heyetin bu akşama doğru bölgeye gelmesi bekleniyor.

Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur. Türkiye, bunu yasaklayan uluslararası sözleşmelere doğrudan taraftır. Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir.

Babacan ve Davutoğlu’dan Zaho çağrısı

DEVA Partisi lideri Babacan ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Duhok'un Zaho ilçesine düzenlenen bombardımanın aydınlatılması için Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi makamlarıyla tam bir iş birliği yapması çağrısında bulundu.

Babacan Twitter'dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Zaho’da hayatını kaybeden masum sivillere Allah’tan rahmet, acılı ailelere sabır diliyorum. Türkiye; bu olayın aydınlatılması için Irak makamlarıyla tam bir iş birliğine gitmelidir."

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Zaho'da yaşanan menfur hadisede hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Uluslararası kamuoyunda ülkemiz aleyhine bir atmosfer oluşmasına sebep olan bu olay Irak ve IKBY ile yakın bir iş birliği ile aydınlatılarak gerekli açıklamalar yapılmalıdır.”

Bültene kayıt ol