Ukrayna'da işgal sürüyor, Rusya'da Putin eleştiriliyor

20.05.2022 - 16:46
Haberi paylaş

Rusya’nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna’yı işgal girişimi, savaşın 86. gününde devam ediyor. Rusya’nın işgali şimdiye kadar 30 binin üzerinde ölüme, binlerce yaralıya, 14 milyona yakın insanın göçmen olmasına yol açtı. 5 milyondan fazla Ukraynalı savaş nedeniyle komşu ülkelere göç etti. Şehir altyapıları büyük oranda tahrip oldu, yüz milyarlarca dolarlık ekonomik kayıp meydana geldi.

İşgalin ilk günlerinde Ukrayna başkenti Kiev’in çok yakınlarına kadar gelen Rus askerleri, karşılaştıkları direniş sonucu geri çekilmişlerdi. Rusya’nın saldırıları şimdi büyük ölçüde Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde devam ediyor. 

Mariupol kenti Rus işgaline girdi

Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde çatışmalar giderek azalıyor. Mariupol'de teslim olan 900 Ukrayna askeri Rusya tarafından Donbas bölgesinde bir cezaevine gönderildi. Mariupol kenti savaşta en fazla yıkıma uğrayan Ukrayna kenti oldu. Binaların yüzde 90’ından fazlası yıkıldı. Beş yüz binden fazla insan göç etmek zorunda kaldı. Mariupol Belediye Başkanı, kentteki çatışmalarda en az yirmi bir bin sivilin öldüğünü açıkladı.

Buça’daki Gençlik kampında Rusya’nın katliamı

Rusya güçlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'den geri çekilmek zorunda kaldığı Mart ayı sonundan bu yana yakınlardaki Buça bölgesinde binden faza sivilin cesedi bulundu. Bunların birçoğu aceleyle kazılan mezarlara gömülmüştü. Yetkililer 650 kişinin vurulduğu bir yaz gençlik kampının ortaya çıkarıldığını açıkladı. Katliamın gerçekleştiği alan suç mahalli olarak inceleniyor.

Harkov’da yaşam normale dönüyor

Rusya askeri güçleri kuzeydeki Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov çevresinden uzaklaştırılıyor. Savaşın başladığı günlerde en şiddetli çatışmaların yaşandığı kentte Ukrayna güçleri düzeni sağlamış durumda. Ukraynalı yetkililer, Harkov’un çevresinin ve Rusya sınırına kadar olan bölgenin büyük ölçüde Rus askerlerinden temizlendiğini açıkladı.

Rusya televizyonunda Ukrayna savaşı eleştirildi

Rusya Devlet Televizyonu'nda Ukrayna'da yürütülen " özel operasyon" da dahil her konuda Putin’in politikalarına övgüler dizilir. Fakat bu hafta bir programa konuk olan emekli albay ve askeri yorumcu Mihail Hodarenok, Ukrayna'nın Batı'dan aldığı askeri yardım arttıkça Rusya için işlerin daha kötüye gideceği uyarısında bulundu ve "Ukrayna ordusu 1 milyon kişiyi silahlandırabilir. Rusya'nın askeri ve siyasi yaklaşımı konusunda en büyük sorun, bizim tam olarak tecrit edilmiş olmamız. Kabul etmek istemesek de bütün dünya bize karşı. Karşımızda 42 ülkeden oluşan bir ittifak varken ve askeri-siyasi ve askeri-teknik kaynaklarımız sınırlıyken durumu normal diye değerlendirmek mümkün değil" dedi. 

Denetime takılmadan yapılan bu değerlendirme, Rusya hükümetinin savaşın olumsuz sonuçları konusunda halkı şimdiden alıştırmaya çalışması olarak yorumlanıyor.

Bültene kayıt ol