Ukrayna’da işgale son

19.05.2022 - 11:13
Haberi paylaş

Batı ve Rus emperyalizmlerinin vekalet savaşı yürüttükleri Ukrayna'da işgal büyük yıkımlar yaratarak devam ediyor.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş 2014'te başlamıştı. Doğu Ukrayna'da Rusça konuşulan Donbas bölgesinde fiili ayrılıkçı hükümetler oluşmuş, Rusya ordusu Kırım'ı ilhak etmişti.

24 Şubat 2022'de Putin'in emriyle Rusya ordusunun işgali ile Ukrayna'da savaş yeniden alevlendi ve vahşi boyutlara ulaştı.

Biri dünyanın ikinci büyük askeri gücü, diğeri bu gücün Batı tarafından desteklenen eski sömürgesi arasındaki çatışma, Doğu Ukrayna'da Rus azınlığın hakları üzerine yürütülmekten çıktı.

Putin, binlerce füzeyle Ukrayna’nın şehirlerini vurdururken, Rusya askerleri istilayı başkent Kiev'i kapsayacak şekilde ülkenin bütününe yaydı. Moskova'nın hedefi, seçilmiş Ukrayna hükümetini devirmek ve kendilerinin uydusu olacak bir hükümet kurmak olarak belirdi.

Ukrayna'nın NATO ve Avrupa Birliği üyelik talebini reddeden ABD liderliğindeki Batı, vekalet savaşının temel sebebi olan Doğu Avrupa'daki yayılmacılığını tırmandırarak, Zelensky hükümetine devasa silah göndermeye başladı.

Savaş üç ayı geride bırakırken, Putin işgal hedeflerinden hiçbirini gerçekleştirememiş durumda. Fakat Donbas'ı Ukrayna'dan koparmak için büyük bir savaş hazırlığı içinde.

NATO'nun ordusunu eğittiği ve Batı'nın silah yığdığı Ukrayna ise Rusya ordusunun ilerleyişini durdurmayı başarsa da, karşısındaki süper askeri gücü ülkesinden atamıyor.

Tüm bu gelişmeler Ukrayna savaşının uzun süreceğini gösteriyor.

Emperyalistlerin savaşı

Putin, işgalini meşrulaştırmak için Ukrayna'da neonazilere karşı mücadele ettiklerini ileri sürmüş, Batı'yı Rusya'yı işgale hazırlanmakla suçlamıştı. İki iddia da doğru değil. Rusya'da baskıcı bir rejim kuran Putin ve egemenler, Çarlık İmparatorluğu'nu ve Stalin diktatörlüğünü diriltmek istiyor.

Rusya'nın eski sömürgeleri olan Doğu Avrupa ülkelerinde - şimdi de sınır komşuları olan Baltık ülkelerinde - kendi üsleri, silahları ve saldırıya hazır askeri birlikleriyle Putin rejimini kuşatan NATO ise çatışmayı körüklüyor.

ABD ve Batı emperyalizmleri, rakipleri Rus emperyalizmi ile doğrudan savaşa gimek yerine - bunun sonucu nükleer savaş olur - Ukrayna'yı silahlandırarak bir vekalet savaşını sürdürmekte ısrarlı. Moskova'da Ukrayna'daki Rusya yanlısı güçler ve Çeçen askerleri gibi birlikleri kullanarak vekalet savaşının diğer tarafı oluyor.

Savaşı durduracak güç

Ukrayna'daki kanlı savaşa, Rusya'daki savaş karşıtı hareketin güçlenmesi, Moskova'nın sömürgelerindeki işçi hareketlerinin büyümesi ve NATO üyesi devletlerde savaş karşıtı mücadelenin güçlenmesi  son verebilir.

Sosyalistler her yerde savaş karşıtı hareketin örgütlenmesini ve kendi egemenlerinin savaş politikalarına karşı mücadele edilmesini savunuyor. Ukrayna'da barış için Rusya birlikleri çekilmeli. Derhal ateşkes sağlanmalı. NATO'nun silah yardımları ve yayılmacılığı durdurulmalı.

Volkan Akyıldırım

(Sosyalist İşçi)

---

Ukrayna’da savaşa hayır platformuna siz de katılın

Farklı görüşlerden savaş ve işgal karşıtları Türkiye’de biraraya geldi ve bir platform kurdu.

“Savaşlara, işgallere, nükleere, fosil yakıtlara, jeostratejik rekabet için sürdürülen askeri çatışmalara karşı herkesi, büyük insanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz” çağrısı yapıldı.

Ukrayna’da Savaşa Hayır platformuna katılıp, bu önemli mücadelenin büyütülmesine yardımcı olabilirsiniz. İletişim: [email protected]

Bültene kayıt ol