George W. Bush Irak işgalindeki vahşeti ağzından kaçırdı

19.05.2022 - 10:51
Haberi paylaş

Irak'ın 2003'te işgaline karar veren ABD Başkanı George W. Bush'un '“Tek başına bir adamın tamamen adaletsiz ve vahşi Irak işgali kararı. Ukrayna demek istedim”' şeklindeki sözleri dünyada gündem oldu. Bush böylece Irak’ta gayri meşru ve acımasız bir işgal yapıldığını itiraf etmiş oldu.

2002 yılından itibaren işgal için “Irak’ta kimyasal ve biyolojik silahlar var” yalanını ortaya atan Bush ve ABD güçleri, 2003 yılındaki işgal sonrası Irak’ta herhangi bir kimyasal ve biyolojik silah bulamadılar.

Irak’ta işgalin ilk yıllarından itibaren Ebu Garip hapishanesinde işkenceler yapıldı. Kadınlara saldırı ve tecavüzler, sivillere yönelik saldırılar ve Felluce katliamı yaşandı. ABD Irak’ı çok büyük bir hapishaneye çevirdi. İşgal sırasında ve sonrasında bir milyondan fazla Iraklı öldürüldü. Savaşın etkileri günümüze kadar sürdü.

ABD’nin Ortadoğu’da hegemonya kurması için yüzbinlerce insanın kanı döküldü. Dev silah ve petrol şirketlerinin çılgın kâr hırsları için dünyanın en yoksul halkları ambargolarla, yıllarca süren bombardımanlarla yok edildi. Dünya giderek daha güvensiz bir yere dönüştürüldü.

Bush'un işlediği insanlık ve savaş suçları için milyonlarca insan tüm dünyada gösteriler yaptı. Türkiye’ye NATO toplantısına katılmak için gelen Bush’a karşı 2004 yılında “Gelme Bush” adı altında gösteriler düzenlendi.

Böyle bir insanın şimdi Ukrayna konusunda savaş karşıtı söz söylemesi, bu sözü de yanlışlıkla Irak sözcüğünü kullanarak söylemesi, kendi suçlarının bir itirafı olarak değerlendirilebilir.

Bültene kayıt ol