Arjantin'de binlerce işçi ve işsiz hükümeti protesto etti

13.05.2022 - 10:47
Haberi paylaş

Ülkenin başkenti Buenos Aires, sendikaların ve sosyalist örgütlerin başını çektiği hükümet protestosuna sahne oldu. İşçiler ve işsizler, sosyal yardımların artırılmasını, işsizlikle mücadele edilmesini istiyor ve IMF ile uyum politikasına karşı çıkıyor.

10 Mayıs'ta çeşitli eyaletlerden başkente yürüyüş başlatan İşçiler ve işsizler, iki gün sonra devlet başkanlığı binası önünde bir araya geldi. 

Mayıs Meydanı ve etrafındaki caddeler, göstericiler tarafından dolduruldu. Başkanlık binası önünde kurulan sahneden yapılan konuşmalarda, hükümetin IMF ile yaptığı borçları yeniden yapılandırma anlaşması protesto edildi.

Eylemciler, kaynakların IMF'ye değil sosyal yardımlar ve işsizliğin azaltılması, yeni istihdam alanları açılması için kullanmasını talep ediyor. IMF ile uyum politikalarına son verilmesini istiyorlar.

Borç krizi

1990'ların sonunda IMF'ye olan yüksek kamu borçlarını ödeyemez hale gelen ve şiddetli ekonomik bunalım ile toplumsal patlamalara sahne olan Arjantin kapitalizmi, yıllardır krizden kurtulamadı.

Ülke, dünyada işsizliğin en yüksek olduğu yerlerden biri. Aynı zamanda yüksek enflasyon yaşanan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Arjantin para birimi, Türk Lirası ile eş zamanlı olarak büyük değer kayıpları yaşıyor.

Peronistlerin ihaneti

2019 seçimlerinde sağcı hükümetin ardından iktidara gelen sosyal-demokrat eğilimli Peronist hükümet, IMF'ye olan borçları toparlayacağını ve ekonomik koşulları düzeltip emekçi sınıflara nefes aldıracağını vaat etse de böyle olmadı.

Bozuk olan Arjantin ekonomisi, pandemi ile gelen sıkı kapanma döneminde büyük darbeler aldı.

İşçiler ve yoksulların karşı çıkmasına rağmen "solcu" hükümet, IMF ile ilişkilerini sürdürdü ve borçların geri ödenmesi için "uyum politikalarını" yani ücretlerden ve sosyal yardımlardan kesintilerle kemer sıkmayı dayattı.

Başkente yürüyen işçiler ve işsizler, dün sağcı hükümeti protesto ettikleri gibi bugün aynı politikaları sürdüren peronistlere karşı mücadele ediyor.

Bültene kayıt ol