Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmeler devam ediyor

30.03.2022 - 13:36
Haberi paylaş

İstanbul'da bir araya gelen Ukraynalı ve Rus heyetlerin ilk günkü görüşmeleri sona erdi. Görüşmeler yarın devam edecek.

Toplantı sonunda açıklama yapan Ukrayna heyeti, tarafsızlık statüsünü kabul etmeleri karşılığında ülkeye güvenlik garantileri sağlayacak bir garantörlük sistemi önerdiklerini duyurdu. Garantör devletler olarak Türkiye, İngiltere, Çin, ABD, Fransa, Kanada, İtalya, Polonya ve İsrail'i önerdi. Ukrayna heyeti, söz konusu ülkelerle temasta olduklarını, bazılarının garantörlük teklifini kabul etme sinyali verdiğini kaydetti.

Ukrayna'nın NATO'ya üye olmamasını isteyen Rusya, Ukrayna'nın tarafsız devlet statüsüne sahip olmasını görüşmelerde ana koşullardan biri olarak görüyor. Bu, Ukrayna'nın hiçbir askeri ittifaka üye olamaması ve topraklarında yabancı asker ve silah sistemleri bulunduramaması anlamına geliyor. Ukrayna ise bunun karşılığında Ukrayna'nın güvenliğinin garantör devletler tarafından sağlanmasını talep ediyor.

Kırım için 15 yıllık istişare süreci

Görüşmelerin en pürüzlü konularından biri olan Kırım ile ilgili de açıklama geldi. Ukrayna heyeti, tamamen ateşkes sağlanması koşuluyla Kırım'ın statüsü konusunda 15 yıllık istişare süreci başlatılması teklifinde bulundu. 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım, uluslararası hukuk açısından Ukrayna'nın egemenlik alanında bulunuyor.

Ukrayna heyeti, Rusya ile yapılacak olası bir anlaşmanın öncelikle Ukrayna'da referanduma sunulacağını da açıkladı.

Rusya'dan "askeri faaliyetleri" azaltma kararı

Rus heyeti Ukrayna tarafıyla yapılan görüşmeleri "yapıcı" ve "anlamlı" olarak nitelendirdi. 

Müzakerelerin ardından açıklamada bulunan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus "askeri faaliyetlerinin", "radikal" düzeyde azaltılmasına karar verildiğini duyurdu. Ancak Rusya’nın bu açıklaması savaşı sona erdiren bir adım olarak değil, taktik bir değişiklik olarak yorumlanıyor. Rusya, Ukrayna’nın tümünü işgal girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine savaşı şimdi daha çok doğu Ukrayna’daki kentlere ve bölgelere kaydırmak istiyor. Özellikle Harkiv ve Mariupol kentlerini ele geçirmeye çalışıyor.

Bültene kayıt ol