Rus ordusu vuruyor, ABD silah yığıyor; Ukrayna'da savaş uzatılıyor

28.03.2022 - 13:50
Haberi paylaş

Ukrayna'da savaş tüm şiddetiyle sürerken, taraflar İstanbul'da müzakere masasına oturuyor. Rus ordusu müzakere öncesi Ukrayna şehirlerini füzelerle vurmaya devam etti.

Mariupol, Lutsk, Harkov, Jitomir ve Rivne şehirleri geçen hafta sonu yoğun bombardımana maruz kaldı.

Birleşmiş Milletler, Ukrayna'da en az 1119 sivil öldüğünü, 3 milyon 821 bin 49 kişi göç ettiğini duyurdu. Gerçek ölü sayısının bu rakamın çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

BM verilerine göre Ukrayna'dan Polonya'ya 2 milyon 267 bin 103, Romanya'ya 586 bin 942, Moldova'ya 381 bin 395, Macaristan'a 349 bin 107 ve Slovakya'ya 272 bin 12 kişi göç etti.

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, Ukrayna içinde de 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini, komşu ülkelere geçen mültecilerle birlikte yerinden edilen Ukraynalıların toplam sayısının 10 milyona ulaştığını açıklamıştı.

Müzakereden ne sonuç çıkabilir?

Savaş bir ayı geride bırakmışken taraflar üçüncü kez müzakere masasına oturuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İstanbul'da müzakerelerden umutlu olduğunu söylese de Ukrayna'daki birliklerini geri çekmeden sorunun çözülemeyeceği de bir gerçek.

Batı emperyalizmi ise Ukrayna hükümetine silah desteği vermeye devam ediyor. 

NATO'nun Doğu Avrupa'da yayılmacı ve saldırgan politikalarının lideri olarak öne çıkan ABD Başkanı Joe Biden, Vladimir Putin için "bu adam iktidarda kalmamalı" dedi. Ancak kısa bir süre sonra Rusya'da rejim değişikliği gibi bir hedeflerinin olmadığını söyledi.

NATO ve ABD, Ukrayna'da savaşı uzattığı gibi Putin'in Rus savaş karşıtlarına yaptığı baskı ve saldırıları bu sözlerle perçinlemiş oldu.

İki emperyalist güç arasındaki rekabet sonucu Ukrayna yıkılırken, bu rekabet savaşı daha da kışkırtıyor. 

Bültene kayıt ol