Emperyalistler arasındaki çekişmenin faturası Ukrayna ve Rusya emekçilerine ödetiliyor

15.03.2022 - 14:43
Haberi paylaş

Putin'in yönetimindeki Rus emperyalizmi Ukrayna şehirlerini vuruyor. Batı emperyalizminin yaptırımları Rusya halkını yoksullaştırıyor.

Türkiye'de Rus emperyalizmi ve diktatör Putin hayranlığı, iktidar medyası ve trolleri ile sözde sol stalinistlerce yayılsa da savaşın ve işgalin kirli yüzü propaganda makinelerinin ürettiği yalanları yıkıyor.

ABD'nin başını çektiği Batı emperyalizmi  ise Ukrayna'ya silah yığıp ve Rusya'ya ağır ekonomik yaptırımlar uygularken, Putin ve oligarklar ülke içinde baskıyı artırıyor, halktan kesilen vergilerden oluşan kamu bütçesi yağmalanıyor. Binlerce savaş karşıtı tutuklandı.

Vietnam, Irak, Suriye ve şimdi Ukrayna... Bölge, kimlik, din vb farklı olsa emperyalist savaşların faturası hem saldıran ülkedeki işçilere hem de saldırıya uğrayan zayıf devletler altında yaşayan işçilere çıkarılıyor.

Ukrayna halkının çektiği

Kiev'de 36 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çünkü Rus ordusu havadan başkent Kiev'i vurdu. Birçok Ukrayna şehri işgal altındayken Kiev devasa bir ordunun kuşatması altında.

Resmi rakamlara göre 2000'den fazla sivil hayatını kaybetti. Gerçekteki rakam bunun çok üzerinde.

İşgalin 20. gününde 3 milyon Ukraynalı - çoğu kadın ve çocuk - ülkeyi terk edip komşu devletlere sığındı. Tıpkı savaştan kaçan Suriyeli siviller gibi.

Rusya halkının çektiği

Doğu Avrupa'da açtığı üslerle savaşı kışkırtan Batı emperyalizminin Rusya'ya uyguladığı ağır ekonomik yaptırımların faturası, Rusya emekçilerine ödetiliyor.

Rusya'da temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatları artıyor. Tüketici fiyatları işgalin ilk haftasında yüzde 2,2 fırladı ve en büyük artışlar arasında gıda fiyatları vardı.

Çokuluslu şirketlerin yaptırımlar sebebiyle işyerlerini kapatması sonucu çok sayıda işçi işini kaybetti.

Rus para birimi Ruble değer kaybederken, halkın alım gücü hızla düşüyor.

Zamlar karşısında marketlere yüklenen Ruslar birçok gıda ürününü stoklamaya çalışıyor.

İçeride kurduğu baskı rejimiyle dışarıda askeri maceralara girişen Putin rejimi yüzünden Rus halkı dünyadan izole edilmiş, üzerlerindeki baskı artmış durumda.

Binlerce savaşa karşıtı hapse atıldı. Ülkede kısıtlı olan düşünce ve ifade özgürlüğü tamamen yok edildi.

Bombalara da yaptırımlara da hayır

İster Irak ve İran ister Venezuela ya da Rusya olsun, ABD-AB yaptırımlarının bedelini sıradan insanlar ödüyor.

Bir kez daha diyoruz ki savaşa ve işgale hayır. Egemenleri değil emekçileri vuran bombalara ve ekonomik yaptırımlara hayır. 

Ukrayna halkının kurtuluşu ve Rus halkının refahı ile özgürlüğü, her iki ülkede ve dünyada savaşa karşı mücadelenin zaferine bağlı.

Bültene kayıt ol