DSİP: Ukrayna’da savaşa hayır!

22.02.2022 - 10:14
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Rusya'nın Doğu Ukrayna'yı işgal kararı sonrası yaptığı açıklamada tarihsel gerilimin sebep ve sorumlularını, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya'nın emperyalist politikalarını teşhir ederek 'savaşa ve işgale hayır' dedi.

DSİP'in açıklaması:

Putin’in işgaline hayır!

Ukrayna krizi Avrupa’yı korkunç bir savaşa sürükledi. Bu savaşın sorumluları, dünyadaki en tehlikeli emperyalist blok ABD ve onun Avrupalı müttefikleriyle, diğer tehlikeli emperyalist güç Rusya’dır.

İşçi sınıfının, bu çatışmanın ne bir tarafının ne de diğer tarafının kazanmasından bir çıkarı yoktur. Bu savaşa müdahil olan devletlerdeki demokratların, devrimcilerin, sosyalistlerin öncelikli görevi, “kendi” hükümetlerinin savaş yanlısı politikalarına karşı çıkmaktır.

Savaşı başlatan Rusya’dır

Bu savaşı, Ukrayna topraklarını zorla işgal eden Rusya başlattı. Rusya Devlet Başkanı Putin işgalin bahanesi olarak Büyük Rus milliyetçiliğini kullanıyor, çevresindeki ülkelerde tarihsel hakları olduğunu iddia ediyor.

Ulusların kaderlerini tayin hakkı ilkesi çerçevesinde Bolşevik Partinin öncülüğünde, 1917 sonrası süreçte kurulan Sovyet Cumhuriyetleri sistemini eleştiriyor, Lenin’i eleştiriyor. Sovyet cumhuriyetlerinin özerkliğini ortadan kaldıran ve devleti tekrar merkezileştiren Stalin’i övüyor. 

Şimdi kendisinin de merkezi, büyük Rus İmparatorluğunu kurmakta olduğunu açık bir şekilde ifade ediyor. Bu emperyalist yayılmacı politikaya bütünüyle karşı çıkmak gerekir. Bu politika, tarihte örneğini defalarca gördüğümüz genişlemeci, istilacı, saldırgan politikaların aynısıdır.

NATO da işgalci Rusya da 

ABD emperyalizmi ve onun batılı dostları ise başka bir yayılmacılığın peşindeler. ABD; NATO’yu ve Avrupa Birliği’ni doğuya, Rusya sınırlarına doğru genişletme politikasına devam ediyor. Etki altına aldığı ülkelerde yeni askeri üsler kuruyor, bu ülkeleri silahlandırıyor. Savaş hazırlıklarını bütün Avrupa’ya yayıyor.

Rusya, yayılmacı politikalarına destek olmak için askeri gücünü sürekli artırıyor. Son 20 yılda, Çeçenistan’daki bağımsızlık hareketini kanla ezdi. Gürcistan’ın bir bölümünü işgal etti. Ukrayna toprağı olan Kırım’ı işgal ve ilhak etti. Suriye’de Beşar Esad’ın acımasız rejimini kurtarmak için doğrudan askeri müdahalede bulundu. Libya’da savaşan taraflardan birine açık askeri destek verdi. Son olarak da Kazakistan’daki halk protestolarının bastırılması için bu ülkeye asker yolladı. 

ABD ve NATO ise savaşı kışkırtacağını bildikleri halde, Rusya’nın sınırlarının yakınına daha fazla askeri yığınak yaptı.

Bedeli Ukrayna halkına ödetecekler

Savaşın asıl kurbanı Ukrayna halkıdır. Ukrayna halkı; Birinci Dünya Savaşı’nda, Ekim Devrimi’ne karşı girişilen karşı-devrimci askeri müdahalelerde, 1930’lardaki Stalinist tarım kolektifleştirilmesinde ve SSCB’nin 1941’de Naziler tarafından işgal edilmesinde, korkunç acılar çekti. 

Ukrayna, 1991’de ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı ilkesi çerçevesinde Sovyet sisteminden ayrıldı, bağımsızlığını ilan etti. 2014’ten beri Güneydoğu Ukrayna’nın bazı kısımları, Kiev hükümeti ile Rusya’nın desteklediği muhalifler arasındaki savaşın arenası halini aldı. Bu tarihten beri bölgede en az 14 bin kişi çatışmalar nedeniyle öldü. Şimdi savaş nedeniyle belki yüzbinlerce insan ölecek.

İşgale son! Savaşı durdurun!

Ukrayna halkının daha fazla savaşa ihtiyacı yok, ne NATO’nun ne de Rusya’nın hedef tahtası değil.

Bu savaş, uluslararası sistemin rakip emperyalist bloklar halinde parçalanması ve karşı karşıya gelmesi tehlikesini çok fazla artırdı.

İnsanlığı yıkıma uğratacak bir dünya savaşı ihtimali şimdi çok yakınımızda. 

Ukrayna’da savaşa hayır!

Hem Rusya hem de NATO güçleri geri çekilsin!

NATO’yu genişletmeyin, dağıtın!

Bütün dünyayı silahsızlandırın, askeri harcamalara son verin!

DSİP Genel Yönetim Kurulu

22.02.2022

Bültene kayıt ol