Güney Afrika'nın en büyük metal ve mühendislik sendikası, ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için süresiz grev başlattı.
Güney Afrika Ulusal Metal İşçileri Sendikası'nın (Numsa) yaklaşık 155.000 üyesi Salı günü büyük bir yürüyüş yaptı ve hala sokaktalar. Eylemleri, mühendislik endüstrisinin büyük bölümlerinin kapanmasına neden olabilir.
Grevci Solomon Lindiwe “Çok kararlıyız. Maaşımız yetmiyor. 12 yıldır vasıflı olarak bir şirkette çalışıyorum ve ayda sadece 8.500 Rand (5.100 TL) alıyorum.
“Ailemdeki pek çok kişinin işi yok, bu yüzden onlara da yardım etmem gerekiyor."
“Koronavirüs dönemi zor geçti ama şimdi payımızın ödenmesini istiyoruz. Mitingler yapmalı ve kimsenin işe gitmediğinden emin olmalıyız. İzin günleri değil, iş günlerinde güçlü bir grev olmalı.”
Numsa genel sekreteri Irvin Jim'in "grevleri sırasında farelerin çalışmasına izin verilmemelidir" diyerek sözü, sağcı medya tarafından grev kırıcılara karşı şiddet çağrısı olarak gösterildi.
Ama şiddete maruz kalanlar grevciler. Johannesburg yakınlarındaki Wadeville'de mitinge giden bir grup işçinin arasına bir motosiklet sürücüsü daldı ve bir Numsa üyesini öldürdü.
Booysen'lerde polis, grevcilere karşı plastik mermi kullandı.
Diğer bölgelerde, polis ve özel güvenlik şirketleri grev gözcülerine saldırdı ve hatta onlara ateş etti.
Johannesburg'da bu hafta binlerce grevci patronların ofislerine yürüdü. Sendika, şirketlerin “siyahların ve Afrikalı emeğin aşırı sömürüsünün yaşandığın Apartheid rejiminin ücretlerini geri getirme” hedefini kınayan bir bildiri yayınladı.
“Özellikle sağcı muhafazakar işveren derneklerinin önderlik ettiği gerici ve sendikaları ezici tutumu” eleştirdi.
Talepler
Irvin Jim kalabalığa, "Geri çekilmiyoruz, bu tüm talepler karşılanana kadar süresiz grev" dedi.
Numsa, ilk yılda genel ücretlerde yüzde 8'lik bir artış için bastırıyor. Sonraki iki yıl için enflasyon oranı artı yüzde 2'lik artış istiyor. Ülkede yıllık enflasyon şu anda yüzde 5 civarında.
Patronlar ise 2021 için yüzde 4,4, 2022'de enflasyon artı yüzde 0,5 ve üçüncü yıl için enflasyon artı yüzde 1 teklif etti.
Numsa'nın ulusal sözcüsü Phakamile Hlubi Majola, 2020'de işverenlerin salgın nedeniyle “bizden sıfır artış anlaşması imzalamamızı istediğini” söyledi. İşçiler bunu kabul etti ve beklenen bir ücret artışından vazgeçti.
“Bu yüzden işçiler büyük fedakarlıklar yaptı” dedi ve şöyle devam etti: “Patronlar, işçilerin geçen yıl zam istememesinden yararlandı. İşçilere ve ailelerine geri vermelerini bekliyorduk. İşçiler şu an kendilerini ihanete uğramış hissediyor.”
Grev, Temmuz ayındaki ayaklanmalar ve yağmalara yola açan yoksulluk ve düşük ücret konusunda çok daha geniş bir çoğunluğunu ruh haline kapsıyor.
Ancak bu mücadelenin merkezinde işçilerin örgütlenmesi var.
Hükümetin gelecek ay bir bütçe açıklamasına hazırlanırken, Cosatu sendika federasyonu bir günlük grev ve protesto yürüyüşü düzenledi. İşçilerin 28 il ve ilçede harekete geçtiği belirtildi.
Ancak genel katılım düşük ve düzensizdi. Numsa grevinin çok daha fazla ömrü ve net bir hedefi var.
Solomon, “Bu grevi kazanmak istiyoruz ve umarım diğer işçiler de aynısını yapar” diyor.
Charlie Kimber
(Socialist Worker)