G7 zirvesi: İklim krizine devam dediler, tek dertleri daha fazla kâr

14.06.2021 - 10:34
Haberi paylaş

Dünyanın en zengin 7 ülkesinin bir araya geldiği G7 zirvesinden yeryüzünün içinden geçmekte olduğu krizler konusunda elle tutulur hiçbir karar çıkmadı.

G7 + AB temsilcisinin katıldığı zirvede üç önemli konuda karar alınması bekleniyordu; pandemiyle mücadele, küresel ısınma ve yoksul ülkelere ekonomik yardım. Ancak G7’de alınan en önemli karar Çin’in dev İpek Yolu ticaret yolu projesine karşı alternatif bir ticaret yolu açılması kararı oldu!

Aldığı kararları 25 sayfalık bir bildiri ile duyurdu G7.

Küresel ısınmayla mücadele kapsamında G7 ülkeleri 2025 yılına kadar her yıl yoksul ülkelere 100 milyar dolarlık yardımda bulunacağını ilan etti. Ancak G7 zaten 2010-2020 yılları arasında yıllık 100 milyar dolar yardımda bulunma kararı almıştı. Bu karar özellikle pandemi döneminde uygulanmamıştı. 

G7 ülkeleri, kömür enerjisi kullanımına son vereceğini ve gelişmekte olan ülkelerin kömürlü termik santral yapımına destek vermeyeceğini, bu ülkelerin fosil yakıt enerjisinden vazgeçmeleri için de 3 milyar dolar ayıracağını duyurdu. Ancak zaten Avustralya gibi ülkeler kömürden doğalgaza geçişi emisyon azaltım yöntemi olarak gösterirken G7’nin sadece yeni kömür santrallerini durduracağını söylemesi son derece yetersiz kalmış oldu.

G7 ülkelerinin 2017-2019 yılları arasında fosil yakıt üretimi için 86 milyar dolarlık kamu bütçe desteği sağladığı düşünüldüğünde bu desteğin kesilme kararı alınmamış olması, alınan bütün diğer kararları da anlamsız kılıyor.

G7 ülkeleri 2050 yılında net sıfır hedefleri dahilinde 2030’a kadar 2010 yılı seviyelerinden %50 karbon emisyon salımında azaltım yapacaklarını duyurdular ki bu kararda da yeni bir şey yok. Ayrıca yine bu hedeflere nasıl varacaklarına dair somut bir plan açıklamadılar.

Covid-19 aşıları konusunda ise G7 ülkeleri gelişmekte olan dünyaya 1 milyar doz aşı bağışlayacaklarını duyurdu. Ancak patentlerin kaldırılması ve aşıların her ülkede üretilebilmesi konusunda hiçbir karar almadı. 

Aktivistler öfkeli

Küresel adaletsizlikler konusunda çalışan Oxfam International’ın eşitsizlik politikaları sorumlusu Max Lawson “G7 zirvesi bu rezaletle yaşayacak” dedi. 

Global Justice Now’dan Nick Dearden aşıların mülkiyet haklarını korumaya devam ederek pandemiyle mücadeleyi bir hayırseverlik meselesine indirgeyen G7 zirvesi hakkında “utanç verici” açıklamasında bulundu. Dearden, G7 ülkelerinin açıkça “önce kâr” mantığına sahip olduklarını bir kez daha kanıtladıklarını belirtti.

Yine Oxfam’dan iklim değişimi bölümünden Nafkote Dabi, yoksul ülkelere yapılacak iklim değişimiyle mücadele bütçesinin hem ayrıntılarının muğlak olduğunu hem de yerel topluluklar için hayati önemde olan iklim değişimine adaptasyon desteğinin bildiride yer almadığını söyledi. İklim aktivistleri yıllardır “zarar ve kayıp finansmanı” için mücadele ediyorlar. 

Aktivistler eylemdeydi

Zirvenin yapıldığı İngiltere’de binlerce aktivist iklim değişiminin durdurulması ve küresel adalet için eylemdeydi.

İngiltere’nin sahil kenti Cornwall’da yapılan zirve sırasında Gyllyngvase sahilinde binlerce aktivist festival düzenledi ve Cornwall sokaklarında yürüdü.

Bin kadar sörfçü ve kanocu atık suların okyanuslara boşaltılmaması talebiyle kürek çekti. Aktivistler “İklim için harekete geçin”, “denizlerimizi koruyun” dövizleri taşıdılar.

Patent haklarının kaldırılması talebine destek çekmek için Oxfam aktivistleri, G7 liderlerinin maskelerini takarak büyük bir aşı şırıngasını çekiştirerek fotoğraf çektirdiler ve küresel aşı eşitsizliğine dikkat çektiler.

Yokoluş İsyanı bir kez daha medyayı hedef alan yürüyüşler yaparak “gerçekleri söyleyin” dedi.

Savaşı Durdurun Koalisyonu ve sendikalar “G7’de diren” yürüyüşünde biraraya geldi.

300 kadar drone ile gökyüzüne türleri yok olma tehdidi altında olan hayvanların resmi çizildi. Siyasetçilerin hurdadan dev heykelleri yapıldı ve pikaçu kostümü giyen aktivistler sokaklarda yürüdü. 

Bültene kayıt ol