DSİP: İsrail bir kez daha savaş suçu işliyor

11.05.2021 - 16:23
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), ırkçı İsrail devletinin işgal ettiği Filistin'de işlediği insanlık suçlarını kınayarak, Filistin halkının özgürlüğü için küresel dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

İsrail polisi, Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa’ya arka arkaya saldırdı. Saldırıda namaz kılan cemaate yönelik ses bombaları, tazyikli su ve plastik mermiler kullanıldı. Meclis-i Aksa yıllardır İsrail işgali altında bulunan Doğu Kudüs’te yer alıyor ve İsrail ne zaman Filistin’e yönelik ağır bir şiddet uygulamaya karar verirse Mescid-i Aksa’ya saldırıyor. Filistin halkını tahrik etmek, tüm Arap halklarına gözdağı vermek, tüm dünyada kalbi Filistinlilerle atan savaş karşıtlarını öfkelendirmek, dizginsiz bir güç gösterisi yapmak için Mescid-i Aksa daima İsrail’in deneme tahtası olarak kullandığı bir yer hâline geldi. 

Arka arkaya 2 gün saldırı oldu. İlk saldırıda 205 Filistinli yaralanmıştı. İkinci saldırı ise ilk saldırıya tepki gösteren Filistinlilere yöneldi. 10 Mayıs sabahı erken saatlerde binlerce Filistinli sabah namazını Mescid-i Aksa'da kıldı. Namazın ardından Filistinliler, Mescid-i Aksa'nın avlusunda gösteri düzenledi. Bir yandan da ırkçı, aşırı sağcı ve saldırgan İsraillilerin saldırı ihtimaline karşı bazı noktalarda barikatlar kurdu. İsrail polisi ise Filistinlilere şiddetli bir şekilde saldırdı. Bilgiler yüzlerce kişinin yaralandığı ve en az 50 kişinin çevredeki hastanelere kaldırıldığı yönünde.

Fakat hızını alamayan İsrail bu kez de Gazze’de bir mahalleyi savaş uçaklarıyla bombaladı. Bu saldırılarda 27 Filistinli yaşamını yitirdi, 103 kişi yaralandı. Ölenlerden 9’u çocuk.  

Nisan ayında İsrailli ırkçı ve faşistler, polisin göz yummasıyla Filistinlilere karşı bir pogrom girişimi örgütlemişlerdi. Bir gece boyunca sabaha kadar "Araplara Ölüm", "Yahudi namusunu yeniden kuralım", "Köyleriniz yansın" gibi sloganlarla 105 kişiyi hastanelik etmişlerdi. O linç girişiminde yaralanan 22 kişi hastaneye kaldırıldı. 

İsrail devleti, on yıllardır sürdürdüğü işgale ve Filistin halkına düşmanlığına, İsrailli faşistlerin linç girişimlerinden de destek almaya başladı. Lehava adlı örgüt, ırkçı linç girişimi çağrıları yapıyor.

ABD gibi ülkelerin Filistin’in işgalini büyütme girişimine verdikleri emperyalist destek, İsrail’in elini kolaylaştırıyor ve onlarca yıldır dünyanın gözü önünde bir katliam yaşanıyor.

İsrail Filistin halkına saldırılarına son vermelidir.

Hiç zaman kaybetmeden, Mescid-i Aksa’dan derhal geri çekilmelidir!

İsrail derhal Filistin topraklarından çekilmelidir!

İşgale hemen son verilmelidir.

Türkiye’de hem dünya savaş karşıtlarına çağrı yapan bir dayanışma hareketine ihtiyacımız var, hem de iktidara baskı uygulayacak bir harekete. 

İktidar, artık bir klişeye dönüşmüş biçimsel kınamaları bir kenara bırakmalıdır. İsrail’le tüm ikili anlaşmaları, askeri ve ekonomik iş birliklerini hemen askıya almalıdır.

Yüksek sesle bağırmak politika yapmak anlamına gelmiyor. Filistin halkıyla dayanışmak için somut adımlar atılmalıdır.

Üstelik iktidarın bir görevi daha var. 

Antisemitist açıklamalara, nefret söylemini kullanarak Filistin halkıyla dayanışma görüntüsü altında hem genel olarak Yahudilere karşı ırkçılık yapanlara, hem de Türkiye’de yaşayan Yahudi yurttaşlara yönelik ırkçı söylemleri kullananlara taviz vermemelidir. Yanlış olan İsrail’in katliamlarına karşı çıkmak değil, İsrail devletinin işgalciliğinden bir halkın bütününü sorumlu tutmaktır. Bu yüzden Yahudi düşmanlığına da karşı çıkmayan bir Filistin’le dayanışma eylemi, sadece eylemin yapıldığı yerdeki ırkçılara yarar.

Tüm kamuoyunu, Filistin halkıyla dayanışmaya, hükümeti ise hemen somut adımlar atmaya çağırıyoruz.

DSİP

11.5.2021

Bültene kayıt ol