İşgalci İsrail devleti, Doğu Kudüs’te saldırılarına devam ediyor

10.05.2021 - 13:40
Haberi paylaş

İsrail devleti, Doğu Kudüs’te Filistinlilerin mülklerine el koymaya, yerlerine siyonist Yahudileri yerleştirmeye devam ediyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi’nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. 

İsrail’de bir mahkeme, geçen hafta 12 Filistinli ailenin evlerinin boşaltılmasına ve yerlerine Yahudi yerleşimcilerin yerleştirilmesine karar vermişti. Bunun üzerine Filistinliler mahallede nöbet tutmaya başladılar.

Şeyh Cerrah Mahallesindeki evlerin boşaltılması tehdidine karşı Müslümanlar geçen Cuma Mescid-i Aksa’da 70 bin kişinin katıldığı Cuma namazı kıldılar, namaz sonrası evlerin boşaltılmak istenmesini protesto etmek için bir araya geldiler.

İsrail polisi, 7 Mayıs Cuma akşamı teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa başta olmak üzere, Doğu Kudüs'ün farklı noktalarında plastik mermi ve ses bombalarıyla Filistinlilere saldırdı. Filistin Kızılay’ı, İsrail polisinin müdahalesi nedeniyle 205 Filistinlinin yaralandığını açıkladı.

Öte yandan İsrail’in Doğu Kudüs’ü 1967’deki işgalinin yıl dönümü olan 9 Mayıs’ta Siyonist eylemciler Doğu Kudüs sokaklarında gösteriler yaptılar, Mescid-i Aksa’ya baskın yapılması gerektiğini savundular.

İsrail polisi, 9 Mayıs’ta işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da fanatik Yahudilerin baskınını önlemek için nöbet tutan Filistinlilere saldırdı. Filistin Kızılay’ı saldırıda 90 kişinin yaralandığını, yaralananlar arasında bir yaşında bebek ve çocukların da olduğunu açıkladı.

Yaralanmaların çoğunun plastik mermiyle yüz, göz ve göğüs bölgesinden olduğuna değinilen açıklamada, hastanelerde doluluk yaşanması nedeniyle bölgede sahra hastanesi kurulduğu ifade edildi.

Saldırıların Müslümanlar için kutsal bir mekân kabul edilen Mescid-i Aksa’da ve yine kutsal ay kabul edilen Ramazan ayında yapılması Filistinlilerin tepkisini arttırdı.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi İsrail’in bugünkü saldırganlığını daha da cesaretlendiriyor.

Bültene kayıt ol