Madrid seçimleri: Sol iktidardaki performansı nedeniyle cezalandırıldı

07.05.2021 - 13:59
Haberi paylaş

Madrid'deki bölgesel seçimler, İspanyol siyasetinde sağdan gelen tehlikeyi gösterdi .

Muhafazakar Halk Partisi (PP) oylarını ikiye katlayarak yüzde 45'e çıkardı ve Madrid meclisinde neredeyse çoğunluğu elde etti.

PP adayı Isabel Díaz Ayuso, İspanyol milliyetçiliğini, neoliberal siyaseti ve Covid-19 kısıtlamalarına karşı muhalefeti kucaklayan bir platformda durdu. Ayuso'nun siyasi çizgisi, "Özgürlük ya da Komünizm" sloganıyla özetlenebilir.

Ayuso, merkez-sol koalisyon ulusal hükümetinin koronavirüsün yayılmasını önlemek için aldığı kısıtlı sınırlı girişimlere meydan okumak için Madrid belediye başkanı konumunu kullandı.

Kapatma kısıtlamalarının en yüksek olduğu zamanlarda bile başkentteki barları ve restoranları kapatmayı reddetti.

Bu, perakende ve eğlence mekanı patronların ile Ayuso'nun kampanyasının arkasında toplanan küçük mülk sahipleri arasında yankı uyandırdı. Seçime giden aylar boyunca, kısıtlamaların kaldırılmasını talep eden büyük seferberlikler düzenlediler.

Pandemi başladığından beri, sadece Madrid bölgesinde en az 15 bin kişi Covid'den öldü. Bölge şu anda ülkedeki en yüksek enfeksiyon oranlarından birine sahip.

Faşist unsurların yer aldığı aşırı sağdaki Vox partisi de koltuk sayısını 12'den 13'e çıkardı. 

Bütün bunlar siyaseti daha da sağa çekecek.

Zayıflık

Madrid seçimleri, solun zayıflığının altını çizdi.

Britanya'daki İşçi Partisi'ne benzer olan iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PSOE), oy oranı on düştü ve yüzde 17'ye geriledi.

Küçük ortağı Podemos, parti lideri ve kurucusu Pablo Iglesias'ın bölgede seçime katılmasına rağmen yalnızca yüzde 7'lik bir oy elde etti. İglesias beşinci oldu ve sonucun ardından tüm görevlerinden istifa ettiğini ve siyaseti bıraktığını açıkladı.

Her iki taraf da Covid-19 salgınını görevde halletmelerinin bedelini ödedi. İspanyol kapitalizmi PSOE ve Podemos'un yöneticilerinin pratikte sermayenin çıkarlarına öncelik verdiği gibi, yıllarca kemer sıkma ve iş kayıplarını geride bırakma umuduyla seçildi .

Ancak Avrupa'daki en yüksek enfeksiyon oranlarından birine ve sıradan insanlar için ekonomik zorluklara yol açtılar.

Seçmen katılımı genel olarak çok yüksek olmasına rağmen, en fakir ilçeler en düşük katılımı gösterdi. Sağ, kendi tabanını harekete geçirmek daha başarılıydı.

Podemos'tan ayrılan Mas Madrid, 24 sandalyeyle soldaki en iyi oyu elde etti. İspanyol hükümetinin siciliyle ilişkilendirilmemesinden faydalandı.

Ancak üç sol partinin birleşik oyu sağdakinin çok altındaydı.

İspanyol devleti, 2008 ekonomik krizinden bu yana sürekli bir kargaşa içinde. Monarşi gibi geleneksel partiler ve kurumlar da yolsuzluk skandallarıyla sarsıldı. Katalonya'daki bağımsızlık hareketi neddeniyle birleşik bir İspanyol devletinin varlığı bile sorgulandı.

Siyasi ilk başta solun lehine çalıştı.

Ancak Podemos'un odak noktası, sokaklarda kitle hareketini inşa etmek değil, seçimleri kazanmaktı.

Aşırı sağa karşı kitlesel seferberlikler ve Podemos deneyiminden ders alan bir sol, akıntıyı sağın gerilmesine çevirmek için çok önemlidir.

Héctor Sierra

(Socialist Worker)

Bültene kayıt ol