Biden’dan “normale” dönüş: Savaş kışkırtıcılığı ve göçmen düşmanlığı

31.01.2021 - 15:44
Haberi paylaş

Donald Trump’tan sonra göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden, gerçek bir değişim vadetmiyor.

ABD’de “sistemin adamı” olarak görülen Biden’ın yönetimindeki ilk günlerde, ülkeye ait savaş uçakları İran yakınlarında Basra Körfezi üzerinde uçuş yaptı. Ayrıca bu bölgedeki üslere daha fazla sayıda asker sevk edilmesi planlanıyor.

Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD askeri komutanlarının yaptığı bir açıklamada, İran civarındaki uçuşların “ABD’nin potansiyel saldırganlık tehdidi olan bölgelerde hava gücünü kullanabileceğinin göstergesi” olduğu belirtildi. Yakın zamanlarda, Biden da İran’a karşı Trump tarafından konulan ağır yaptırımların kaldırılmayacağını açıkladı.

Biden seçim kampanyasında İran ile ilişkilerde Obama dönemindeki “anlaşma” planlarına geri döneceğini vadetmişti. Bu anlaşma, İran’ın nükleer çalışmalarını durdurması hâlinde yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak görülüyor ki, Biden da Trump’ın ABD’nin bölgedeki müttefiklerini İran’ın artan etkisine karşı birleştirme stratejisini devam ettirecek. Biden’ın Ortadoğu’da “istikrar” olarak adlandırdığı yaptırımlar ve savaş tehdidi.

Göçmenler

Bu arada, Biden’ın ABD’nin göçmenlik yasalarındaki “reform” iddiaları da gerçekçi değil.

Biden, göçmenler konusunda da Obama dönemi politikalarına dönüşü vadediyor. Ancak bu dönemin politikaları da göçmenlere acı ve şiddet getirmişti. Göçmen aileler ve çocukları gözaltı merkezlerinde birbirlerinden ayrı tutulmuşlardı. Obama döneminde 3 milyon göçmen sınır dışı edilmişti. 

Biden, Trump tarafından getirilen Müslümanlara ilişkin yasakları kaldırdı ve ailelerle çocukların ayrılmasını sağlayan düzenlemeleri iptal edeceğini vadetmişti. Fakat Obama döneminde başkan yardımcısıyken bunların kaldırılmasına dair hiçbir girişimde bulunmamıştı. Aynı zamanda, Meksika sınırına duvar planlarını iptal edeceğini söylemesine rağmen, sınırda sıkı kontroller uygulamaya devam edecek.

Amerika Sivil Özgürlükler Birliği’nden Naureen Shah, “Biden sadece Trump’ın kararlarını geri çevirmekle veya Obama dönemindeki sınır dışı etmeleri ‘büyük bir hata’ ilan etmekle yetinemez. Göçmen ailelere verdiği zararın da telafisini sağlamak zorunda” diyor.

Portland’da ırkçılık karşıtları, 21 Ocak’ta ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) bürosunun ve Demokrat Parti binasının önünde eylem düzenlemişlerdi. ICE’ın dağıtılmasını talep eden eylemde “Biden’ı istemiyoruz” pankartları taşındı. Polis göstericilere gaz kullanarak saldırdı.

Bültene kayıt ol