Polonya’da kürtaj hakkına saldırı

29.01.2021 - 09:55
Haberi paylaş

On binlerce kadının aylardır süren protesto eylemlerine rağmen sağcı iktidar kürtaj yasağını yürürlüğe koydu.

Polonya Anayasa Mahkemesi geçen yıl Ekim ayında verdiği bir kararda ağır doğum kusuru taşıyan ceninlerin kürtaj yoluyla alınmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Milliyetçi muhafazakâr Polonya hükümeti mahkemenin aldığı bu kararı resmi gazetenin dünkü sayısında yayımlayarak yürürlüğe soktu.

Polonya’da sağcı iktidarlar kürtaj konusunda en bağnaz düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışıyorlar. Polonya Avrupa’da bu konuda en sağcı tutuma sahip olan ülke. Kadınlar ancak ensest ya da tecavüz sonucunda hamile kalmaları ya da kendi hayatlarının tehlikeye girmesi ya da ceninin ağır doğum kusurları taşıması halinde kürtaj yapabiliyor. 

Öte yandan resmi açıklamalara göre Polonya'da yasal olarak kürtaj  olan sayısı yılda 2 binden az. Kadın örgütleri ise her yıl 200 binden fazla Polonyalının yasadışı yollardan ya da ülke dışına giderek kürtaj yaptırdığı tahmininde bulunuyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararının yürürlüğe sokulması bu sayının daha da artmasına neden olacak.

Şimdi gösteriler yeniden alevlendi. Protesto gösterilerini Women’s Strike grubu düzenledi ve eylemler mahkeme binasının önünde ve sokaklarda örgütlendi.

Kadın örgütleri Varşova’da büyük bir gösterinin düzenleneceğini duyurdu. Gösteri aynı zamanda önceki gösterilerde gözaltına alınan ve aralarında hareketin sözcülerinden Klementyna Suchnow’un da olduğu aktivistlerin serbest bırakılması talebini de içeriyor.

Bültene kayıt ol