Tüm dünyada ırkçılık karşıtlarına mücadele çağrısı

26.01.2021 - 14:00
Haberi paylaş

Irkçılığa Karşı Dünya koalisyonu (World Against Racism) tüm dünyada ırkçılık karşıtlarını mücadeleye çağırıyor. 

Dünyanın birçok ülkesinden ırkçılık karşıtı aktivistleri bir araya getiren Irkçılığa Karşı Dünya koalisyonu , 20 Mart Uluslararası Irkçılık Karşıtı Gün hakkında bir çağrı yaptı.

"Irkçılığa, İslamofobiye ve antisemitizmin tüm biçimlerine karşı birleş! Faşizmin yükselişine karşı birleşelim!" başlıklı çağrı şöyle:

20 Mart 2021 Cumartesi günü Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği ırkçılık karşıtı günde dünya çapında protestolar için bir araya geleceğiz. Birçok ülkede #WorldAgainstRacism hashtagiyle etkinlikler yapılacak. Etkinlikler, göçmenleri ve azınlıkları günah keçisi ilan eden ırkçılığa karşı ve #Siyahlarınhayatıönemlidir hareketiyle dayanışma halinde örgütlenecek. Irkçılık karşıtları bölünmeye karşı birliğimiz öneminin altını çizecekler ve ırkçı popülizm, aşırı sağ ve faşizme karşı bir arada durmamızın önemini vurgulayacaklar.

Hükümetlerin kendi halklarını korumakta yetersiz kalması ve büyük bir ekonomik çöküşün ortaya çıkmak üzere olan etkisiyle beraber Covid-19 salgını en tiksindirici ırkçılık şekillerinin gelişme alanı bulabileceği bir durum ortaya çıkarttı. Virüsün BAME (Siyah, Asyalı, Azınlık, Etnik) halklar üzerindeki orantısız etkisi ki bu ölüm oranlarının bu gruplarda belirgin bir şekilde artmasıyla açığa çıkmıştır, salgın döneminin en önemli özelliği oldu.

Covid’in yayılımı nedeniyle mülteci kampları birer ölüm tuzağı haline geldi.

Buna paralel olarak Siyahların Hayatı Önemlidir hareketi toplumda kurumsal ırkçılığın ne kadar derinlere işlediğini ortaya koydu ve karşılığında küresel bir ırkçılık karşıtı hareketin şekillenmesine neden oldu. ABD’deki eylemler bugüne kadar örgütlenen en büyük ırkçılık karşıtı hareket oldu, dünyaya yayıldı ve Kasım’daki ABD seçimlerinde Trump’ın yenilgisinde belirleyici oldu.

Bazı ülkelerde faşist ve aşırı sağ parti ve örgütlenmeler koronayı reddedenler bir harelet oluşturmaya çalıştı. Komplo teorileri, anti semitik ve ırkçı önyargılar bu çevrelerin yakıtı oldu. 

Yunanistan’da faşist Altın Şafak örgütünün yenilgisi ve cezalandırılmasıyla ve Avusturya’da, FPO’nun oylarında belirgin bir düşüş ırkçılığa, faşizme ve aşırı sağa karşıtı hareketlerin faşist tehdidi geriletmek için en önemli anahtar olduğunu gösterdi. Irkçılığı ve faşizmi yenmenin yolu kitlesel, geniş ve birleşik kampanyalarla ırkçılık, faşizm ve aşırı sağı teşhir etmekten geçiyor.

20 Mart 2021’de dünya çapında (sosyal mesafeye uyarak) birçok gösteri ve diğer protesto eylemleri planlıyoruz.  

Bugün ırkçılığa, İslamofobi’ye, antisemitizmin bütün biçimlerine ve faşist hareketlere karşı birleşik mücadeleleri inşa etmek yaşamsal bir öneme sahip!

Şimdiye kadar çağrıya imza veren hareketler

6000 Sardine (6000 Sardalya), İtalya

Aufstehen gegen Rassismus (Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk), Almanya

Comité 21 Maart (21 Mart Komitesi), Hollanda

Crida Contra el Racisme i el feixisme (Faşizme ve Irkçılığa Karşı Çağrı), Valensiya

Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination (Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Birlik), Danimarka

Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır, Türkiye

KEERFA, (Irkçılığa ve Faşist Tehdide Karşı Hareket), Yunanistan

Love Aotearoa Hate Racism, Auckland, Yeni Zelanda

Platform 21/03 against racism (Irkçılığa Karşı 21 Mart Platformu), Belçika

Plattform für eine menschliche Asylpolitik, (İnsanca Sığınma Politikası İçin Platform), Avusturya

Stand Up To Racism, Birleşik Krallık

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, (Faşizme ve Irkçılığa Karşı Birlik), Katalonya

United Against Hate (Nefrete Karşı Birlik), ABD

United Against Racism and Fascism (Irkçılığa ve Faşizme Karşı Birlik / UARF-NYC), New York City, ABD

United Against Racism (Irkçılığa Karşı Birlik), İrlanda

Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (Irkçılığa Karşı Birlik), Polonya

Bültene kayıt ol