Rusya’da halk sokakta: 'Putin defol!'

24.01.2021 - 18:25
Haberi paylaş

Muhalif lider Aleksey Navalny’nin hapse atılmasının ardından Rusya hafta sonunda kitle gösterilerine sahne oldu.

Navalny, tedavisi için gittiği Almanya’dan döndüğünde tutuklanarak hapse atıldı. İkinci Dünya Savaşı'nda yaralanmış bir Sovyet askerine iftira attığı gerekçesiyle 5 Şubat'ta hakim önüne çıkacak olan muhalif lider için 23 Ocak Cumartesi günü Rusya’nın 109 farklı noktasında eylemler yapıldı.

Reuters’in haberine göre Moskova’daki gösteriye 40 bin kişi katıldı. Pushkin meydanında “Navalny’ye özgürlük” ve “Putin defol” sloganları duyuldu. Bazı göstericiler buradan Navalny’nin bulunduğu hapishaneye gitti.

Sibirya’dan Petersburg’a birçok kentte ve kasabada gerçekleşen eylemler, Putin’e karşı yıllardır örgütlenen en büyük muhalefet hareketi olarak tanımlanıyor. 

Binlerce gözaltı

OVD Info adlı bağımsız sivil toplum kuruluşu, protestolarda 3 bin 100 kadar kişinin gözaltına alındığı bilgisini geçiyor.

Gözaltına alınanlar arasında Navalny'nin sözcüsü Kira Yarmysh ve avukatı Lyubov Sobol da dahil olmak üzere muhalif liderinden ekibinden birçok isim yer aldı. Aleksey Navalny'nin eşi Yulia Navalny, Moskova'daki eylemlere "kendisi, eşi, çocukları ve paylaştıkları idealler için" katılacağını duyurmuştu. Yulia Navalni de gözaltına alınanlar arasındaydı, birkaç saatin ardından serbest bırakıldı.

Moskova’daki eylemlerde polisin göstericilere saldırdığı ve yerlerde sürüklediği görüntüler sosyal medyaya yansıdı. Protestolar sırasında telefon hatlarında ve internette yavaşlama ve kesintiler yaşandı.

Otoriter liderlerin hepsi aynı şeyi söylüyor: “Yasa dışı eylemler…”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada, Navalny'ye destek amaçlı yapılan protesto gösterilerinin "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu savunmuştu. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Navalny destekçilerinin devam eden protestolarını desteklememesi konusunda ABD’ye uyarıda bulunarak, ülkeyi “barışçıl olduğu öne sürülen şiddet eylemlerini teşvik etmek” ile suçladı.

Navalny kimdir?

Geleceğin Rusyası adlı merkezde konumlanan partinin lideri olan Navalny, Putin’in yolsuzluklarını teşhir etmesiyle biliniyor. Rejimin en önemli muhalifi gibi görülen 44 yaşındaki siyasetçinin 2018’de başkanlık seçimlerine girmesi engellenmişti. Hapse alındıktan sonra eylem çağrısı yaptı. Ülkenin doğusundan başlayan eylemler birçok noktaya yayıldı.

Putin, kamuoyuna açık konuşmalarında Navalny’nin ismini hiçbir zaman anmıyor.

Zehirlenme iddiası

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalny'nin uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalny'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalny, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesi’ne nakledilmişti. 44 yaşındaki Navalny, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Hapse girdikten sonra Youtube kanalından Navalny ve ekibi tarafından yayınlanan, Putin ile yakın çevresini hedef alan “Putin için saray: En büyük rüşvetin tarihi” isimli videonun izlenme sayısı da 70 milyona yaklaştı.

Bültene kayıt ol