Macaristan: Hükümet masal kitabındaki “trans geyiğe” tahammül edemedi

22.01.2021 - 09:50
Haberi paylaş

Macaristan’ın LGBTİ+fobik sağcı hükümeti, içinde gey bir prensin ve trans bir geyiğin yer aldığı bir masal kitabının üzerinde “uygunsuz içerik” uyarısının yer alması gerektiğine karar verdi.

Viktor Orban başkanlığındaki sağcı Macar hükümeti, LGBTİ+’lara yönelik saldırılarını artırarak sürdürüyor. Yerel basında çıkan haberlere göre Tüketiciyi Koruma Kurumu, queer Labrisz Leszbikus Egyesület (Labrys Yaşam Birliği) örgütüne gönderdiği bir yazıyla, bir süre önce yayınladığı "Meseország mindenkié" (Herkes İçin Masal Ülkesi) başlıklı kitabın üzerine “Geleneksel cinsiyet rolleriyle uyumlu değildir” ibaresinin konulmasını istedi. Hükümete göre, tüketicinin “uygunsuz içeriklerden” korunması için bunun yapılması gerekiyor.

Söz konusu masal antolojisi, çocukları “ötekilere” karşı önyargılara sahip olunmaması gerektiğini anlatmayı hedefliyor. Masalların birinde aslında erkek bir geyik olmayı arzu eden dişi bir geyiğin arzusu gerçek oluyor. Bir diğer masalda da bir başka prensle evlenen bir prensin hikâyesi şiir formunda anlatılıyor. Başka masallar da Romanlar veya engelli insanlar gibi dezavantajlı gruplardan söz ediyor. Pamuk Prenses bu masallarda artık “Kahverengi Yaprak” ve koyu renkli bir cilde sahip.

Kitap sonbaharda yayınlandıktan sonra da sağcı bir parlamento üyesi tarafından “eşcinsel propagandası” yapmakla suçlanmış ve bir evrak imha makinesinde parçalanmıştı. Başbakan Orban ise bu şiddet eylemi karşısında sessiz kalmıştı.

Bültene kayıt ol