ABD: LGBTİ+ toplumu kazanımlar elde etti

21.01.2021 - 15:22
Haberi paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nde Donald Trump’ın başkanlığı devretmesiyle birlikte, LGBTİ+ toplumunun sürdürdüğü mücadele meyvelerini vermeye başladı.

Biden, ilk gününde kamu kurumlarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı kararname imzaladı. Biden, ayrıca bir trans kadını sağlık bakanı yardımcısı olarak atamaya hazırlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en fazla açık LGBTİ+ adayın katıldığı seçimin ardından göreve başlayan Joe Biden, Trump döneminde alınan birçok kararı iptal eden kararnamelere imza attı. Bunların arasında kamu kurumlarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı bir kararname de bulunuyor.

Trump döneminde LGBTİ+ haklarına yönelik çok sayıda saldırı yaşanmıştı. Bunların en önemlileri arasında LGBTİ+’lara sağlık alanında "ayrım yapılmaması" için sağlanan korumaların ortadan kaldırılmasını ve sadece "kadın" ya da "erkek" cinsiyetlerinin dikkate alınmasını öngören bir karara da bulunuyor. 

Halen Pennsylvania Eyaleti Sağlık Bakanı olarak görev yapmakta olan trans kadın Dr. Rachel Lavine, Biden tarafından federal sağlık bakanı yardımcısı olarak atanacak. Senatonun da onaylaması halinde, Dr Lavine ABD tarihindeki ilk trans üst düzey federal yönetici olacak.

Biden yönetiminin ilk günlerinde alınan bu kararlar, LGBTİ+ toplumunun ABD’de sürdürdüğü ısrarlı mücadelenin sonucu elde edilen önemli birer kazanım olarak değerlendiriliyor.

Bültene kayıt ol