140 doktorun çağrısı: “Göçmenlere yönelik vahşet sona ermeli”

12.12.2020 - 13:55
Haberi paylaş

Fransa’da 140 doktorun "Göçmenlere yönelik vahşet sona ermeli" çağrısı, son dönemde her türlü şiddete maruz kalan göçmenlerin yaşamında bir şey değiştirir mi belirsiz ama çağrının insanlık açısından önemli bir yere sahip olduğu kesin!

18 Aralık Dünya Göçmenler Günü yaklaşırken Fransa’da göçmen avı sürüyor. Özellikle son birkaç yıldır artan şiddet olayları son günlerde doruğa çıkarken, 140 doktor hükümete çağrıda bulunarak bu vahşete son verilmesini istedi. 

Paris'teki Place de la République'in 23 Kasım'da tahliyesi sırasında göçmenlerin maruz kaldığı kötü muameleyi kınayan 140 doktor, gazetelere verdikleri ilanda, "hükümeti, bu tehditlere, bu vahşete, bu hak ihlallerine derhal son vermeye ve adım atmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Göçmen kampının dağıtılması sırasında yaşanan vahşettir

Doktorlar, "Güvenlik güçlerinin' 23 Kasım Pazartesi akşamı Paris'teki göçmen kampını dağıttığı sırada uyguladığı şiddet nedeniyle üzüntü duyuyoruz. Daha önce yine Saint-Denis'de (Seine-Saint-Denis) başka bir göçmen kampı dağıtılmıştı. Bu çadır kampında güvencesiz ve sağlıksız koşullarda yaşayan 2 binden fazla göçmen vardı. Bu yıkım işlemi, göz yaşartıcı gazlar dahil olmak üzere, şiddet içeren koşullarda gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulundu.

Doktorlar, valiliğin o dönem söz konusu göçmenleri yeni bir kampa yerleştirme sözü verdiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirtiyor. Söz konusu kötü muamele nedeniyle insanlık koşullarından yoksun bir biçimde Paris’in banliyölerinde köprü altlarında yaşamak durumunda kalan göçmenlerin çok ağır sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu hatırlatan doktorlar, bu uygulamayı yapanları ahlaksızlıkla suçladı. 

Hükümet, göçmenleri destekleyen derneklere ceza veriyor

Doktorların dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise göçmenlerle ilgilenen gönüllü derneklerin uğradığı hak ihlalleri! Devletin uygulamalarına dikkat çeken dernekler ve üyelerine ceza baskısı yapıldığını belirten doktorlar, gönüllü insanlık yardımının artık Fransa’da suç kapsamına alındığına işaret ediyor. 

"Son derece savunmasız durumda olan bu insanların hayatta kalma koşulları ellerinden alenen alınıyor. Biz doktorlar ‘tüm insanlara ayrım yapmaksızın muamele etmek ve korumak’ için yemin ettik. Bu nedenle şuan ülkemizde açık bir biçimde yaşam hakları ihlal edilen göçmenleri savunmayı bir görev biliyoruz. Hükümeti tüm bu insan haklarını ihlale son vermeye çağırıyoruz” diyen doktorlar, insanları göçmenlerle dayanışmaya çağırdı. 

Kış ve salgın koşullarında göçmenlere her türlü desteği vermeliyiz

Ülkenin saygı değer 140 doktorunun göçmenler için yaptığı bu çağrı son dönemde şiddete maruz kalan göçmenlerin yaşamında bir şey değiştirir mi belirsiz ama çağrının insanlık açısından önemli bir yere sahip olduğu kesin! Hükümetin daha keskin kararlarla yeniden saldırması an meselesi iken, tıpkı 140 doktorun hatırlattığı gibi insani olarak halk tarafından göçmenlerin sarıp sarmalanması önemli. Bu anlamda bir taraftan salgın diğer taraftan soğuk havanın vurduğu Fransa’da, köprü altlarının bile göçmenlere çok görüldüğü bir dönemde, onlara elimizi uzatmak bir insanlık görevi. Gönüllü dernekler gezici aş-evleri yardımıyla gün içerisinde göçmenlere ulaşmaya çalışırken, bu kurumlara gıda yardımı yapılabilir. Bunun yanı sıra; battaniye, kışlık giysi vb ihtiyacı aynı dernekler ya da göçmenlerin görüldüğü yerde verilmesi önemli!

(Gocmeniz.org)

Bültene kayıt ol