ABD’de su, borsa yatırımı oldu

08.12.2020 - 15:04
Haberi paylaş

7 Aralık 2020’den itibaren su ilk kez altın, petrol gibi Wall Street’te işlem görmeye başladı.

Şirketlere potansiyel su kıtlığı üzerinden “Geleceğe yatırım Yapın” çağrısı ile 2018’de kurulan Nasdaq Veles California Su Endeksi vadeli işlemleri CME Group aracılığıyla pazartesinden itibaren borsaya dahil oldu.

“Su piyasası”

ABD’nin en fazla kuraklık yaşanan bölgesi Kaliforniya’da faaliyet gösteren şirket, yatırımcılara- hissedarlara “Pazarı keşfedin” çağrısı yapıyor. Su piyasası işlemleri, su üzerinde çok çeşitli mülkiyet paylarının satışını veya kiralanmasını içeriyor. Su hakkı ile mal sahibine suyun nehirlerden, derelerden ve yer altı su havzalarından yönlendirme veya çıkarma hakkı veriyor. Ve şirket “su piyasalarının genel boyutu, diğer daha yaygın olarak ticareti yapılan doğal kaynaklara kıyasla nispeten küçüktür, ancak su arzının görece kıtlığı göz önüne alındığında, bölge su işlemlerine yönelik yeni oluşmakta olan ancak hızla büyüyen pazarların yaratılmasına tanık olmuştur” diyerek geleceği çok kârlı yatırımın cazipliğini ayrıca vurguluyor. Su azaldıkça, kurak dönemler artıkça elinizdeki hisse senetleri değerlenecek.

Alınıp satılabilir mal olarak su

Tüm canlılar için yaşamın temeli olan suyun uzun zamandır özelleştirilmesi, ticarileştirilmesi ve şimdide de bir meta gibi borsada işlem görmesi ile sudan para kazanalar daha fazla kâr elde edecekler. CME Group’un 1.1 milyar dolarlık spot su pazarı bu hafta borsada işlem görmeye başladı.

Felaket kapitalizmi dediğimiz tam da bu. Krizlerden sorumlu olanların krizden para kazanması. Dünya genelinde su varlıklarını en fazla kullanan ve kirleten sektörler aynı zamanda iklim krizinin de baş sorumluları. Su krizi her geçen gün büyüyor. Krizi yaratanlardan krize insani ve ekolojik bir çözüm üretmeleri beklenmiyordu. Suyun borsa da işlem görmesi de bu beklentiyi doğrular nitelikteki son ve vahim adımlardan biri. 

Suyun borsada işlem göreceği haberi üzerine hemen ABD’de aktivisitlerden de tepkiler geldi. New York eski kongre adayı Lindsey Boylan “Bakmakta olduğumuz gelecek bu: su kıtlığı ve istifçilik. Eğer iklim krizi ve aşırı eşitsizliği körükleyen sistem hakkında hiçbir şey yapmazsak, ne kadar karanlık bir kaderin bizi beklediğinin küçük bir göstergesi bu” derken, aktivistler suyun metalaştırılmasına ve sudan kâr edilmesine karşı harekete geçilmesi çağrıları yaptı. 

Bültene kayıt ol